Управата на тютюневия холдинг настоя за политическа независимост

Управата на тютюневия холдинг настоя за политическа независимост

Държавата трябва веднага да реши дали ще извади “Булгартабак холдинг” от списъка на дружествата, които се продават със стратегия, одобрена от парламента, или ще запази участието си, но ще остави само една цигарена фабрика и ще съкрати наполовина персонала. При преструктуриране обаче трябва да се гарантира политическата независимост при вземането на управленските решения, заяви в сряда Христо Лачев, изпълнителен директор на тютюневата компания.

Изявлението идва, след като две седмици поред ДПС блокира в Министерски съвет предложението на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) за изваждането на холдинга от списъка и дни след скандала с “черните каси”, пълнени с пари от “Булгартабак”.

Лачев съобщи, че миналата седмица е внесъл при Овчаров доклад с вижданията на мениджмънта на холдинга за оцеляването на компанията като конкурентноспособна на свободния пазар. Единият вариант е вадене от списъка и продажба на четирите цигарени фабрики в София, Пловдив, Стара Загора и Благоевград през борсата.

“Доказа се, че това е начинът, по който се постига и по-висока цена”, каза Лачев, посочвайки, че от продажбата на преработвателни предприятия на финансовия пазар в холдинга са влезли около 42 млн. лв., като през май се очакват поне още 6 млн.лв.

Ако държавата реши да отложи или да се откаже приватизацията, е необходима концентрацията на производството на цигари в една фабрика – най-вероятно в Благоевград, каза Лачев. Това означава закриване на останалите и съкращаване на половината персонал, ангажиран в производството, защото в момента “Булгартабак” е неефективен. Сега с 2000 души ние пускаме около 15-17 хил. т цигари, а останалите тютюневи компании в Европа правят 20-30-50 хиляди тона с 800-1000 души, посочи шефът на холдинга, който за пръв път говори директно, че дружеството не е ефективно.

При запазване на държавното участие трябва да се сключи договор за управление с мениджърски екип от специалисти поне за 4 години, за да се гарантира ефект от направените инвестиции, отбеляза  Лачев.  Не държим този мениджърски екип да сме ние, но трябва да има гаранции, че каквито и смени на министри да стават, екипът ще работи и ще е политически независим, допълни той. Този екип трябва и сам да определя ценовата политика на дружеството на вътрешния и външния пазари. В момента за това съществуват законови ограничения за държавните предприятия, каза Лачев.

Българските марки възстановяват продажби

Марките български цигари, които в началото на годината са отбелязали спад в продажбите заради конкурентния внос, вече са възстановили нивата на продажбите си, заяви Христо Лачев.  Според данните за първото тримесечие на 2007 г. са реализирани 3200 т продукция, което е с 30 на сто повече от показателите за същия период на миналата година, но запазва равнищата от края на 2006 г. Пазарният дял, който загубихме миналата година е от контрабандни цигари, които сега се продават на пазара с бандерол, отбеляза шефът на холдинга.

Той поиска също така да се гарантира извършването на съкращения в производството и да се обезпечи финансов ресурс за обезщетенията на работниците. То е една  работна заплата за прослужена година. Средното възнаграждение в цигарените фабрики е между 700 и 1500 лв.

Намерението за съкращения бе обявено още в края на миналата година, но така и нищо не бе направено в тази посока.

Ако тези действия не се извършат, “Булгартабак” няма да е в състояние да издържи на конкуренцията на свободния пазар, но няма аз да съм човекът, който ще фалира компанията, защото ще си тръгна, заяви още Лачев.

На същата пресконференция той открито обвини шефа на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, че му е искал пари и че се отивал да оказва натиск върху председателя на УС на “Булгартабак” Корнелия Нинова, която е заместник-министър на икономиката и член на Висшия съвет на БСП. Миналата седмица близки до Нинова подчинени на Александров казаха, че той се опитвал да получи компромати срещу Лачев.

Към момента не е ясно дали следствието има нещо срещу шефа на “Булгартабак”, но е факт, че той за пръв път говори по-открито за необходимостта от “политическа независимост” на държавния холдниг, който винаги е бил заложник на партийно-политически схеми и техните “обръчи от фирми”. Смята се, че това е причината ДПС да препъва приватизацията на дружеството.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?