Управителят на Швейцарската централна банка се опасява за нейната независимост

Независимостта на централната банка на Швейцария е поставена под заплаха заради политическия натиск след напускането на доскорошния ѝ ръководител Филип Хилдебранд. Такова е мнението на сегашния управител на институцията Томас Йордан, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Инвестор.бг.

Хилдебранд напусна поста си преди месец след скандал около валутни сделки, извършени от неговата съпруга преди решението на централната банка да сложи таван на поскъпването на швейцарския франк.

След напускането на Хилдебранд последва силен политически натиск за цената на действията по поддържане на валутния курс на определеното равнище, заявява Йордан в интервю за медията.

Въпреки този натиск обаче действията на централната банка остават независими и стабилни, като институцията е твърдо решена да защитава заложения таван от 1.20 швейцарски франка за евро.

"Не бива да има каквото и да било съмнение за способността на швейцарската национална банка да поддържа минималния валутен курс. Готови сме да изкупуваме чужда валута в неограничено количество, ако това се налага“, категоричен е Йордан.

Швейцарският франк, който се счита от много инвеститори за спасителен остров от проблемите на еврозоната, съвсем наскоро се изправи пред първия по-сериозен тест след определянето на тавана през септември.

Валутата на алпийската държава се доближи много близо до 1.20 франка за евро през последните дни, което предизвика очаквания за интервенция от страна на централната банка. По-рано тази седмица курсът стигна 1.2028 франка за евро, като не бяха забелязани по-резки движения.

В интервю от миналата седмица Йордан определи настоящата ситуация като "изпитание“ за централната банка. "Усещахме напрежение върху франка заради кризата в еврозоната, а сега вече усещаме и по второ направление – политическо“.

Според оценки на анализатори централната банка на Швейцария е похарчила 7 млрд. франка в борбата си за контролиране на валутния курс от септември досега. Прогнозите са, че нова намеса ще бъде дори още по-скъпа.

Споделяне

Още от България