Управлението на европарите за наука минава към нова агенция

Управлението на европарите за наука минава към нова агенция

В опит да размрази европарите за наука и образование правителството създаде специална агенция, която да ги управлява. Тя ще е самостоятелен орган, но на подчинението на образователния министър, който ще назначава и ръководството ѝ. Решението за новата административна структура беше прието от правителството в сряда.

Агенцията ще управлява оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която е с бюджет от 1.37 млрд. лв. Плащанията от Европейската комисия по нея са замразени заради констатирани от Брюксел нередности. Така парите по проектите за момента остават за сметка на държавния бюджет и не е ясно кога ще бъдат възстановени.

Един от основните проблеми, които доведоха до спирането на парите, беше че функциите по контрол и управление на проектите, които сега се изпълняват от дирекция в Министерството на образованието и науката, се смесват с тези по изпълнение на проектите. Брюксел стигна до тази констатация, след като се оказа, че за няколко месеца вече бившият министър на образованието в кабинета "Борисов 2" Меглена Кунева е управлявала едновременно и министерството, и оперативната програма.

Според ЕК единственото приемливо решение на този проблем е "осигуряване на административна самостоятелност на управляващия орган и неговото отделяне в независима административна структура".

В агенцията ще работят 106 човека, като част от тях ще бъдат прехвърлени от министерството. Ръководните позиции, както и свободните места би трябвало да се заемат след конкурс.

Новата агенция ще работи официално от 1 ноември.

На заседанието си в сряда правителството разпредели още 2.2 млн. лв. за общините по програми на образователното министерство. Основната част от сумата - 2.057 млн. лв., е за преструктуриране на училища и/или създаване на средищни училища, както и за преобразуване на професионални училища.

Други над 205 872 лв. се отпускат за възнаграждения на учители, които са замествали свои отсъстващи колеги в училища или детски градини. Допълнително се предоставят 118 173 лв. и за възстановяване на транспортните разходи или на разходите за наем по месторабота на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование за 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?