Управляващата коалиция на Мило Джуканович спечели изборите в Черна Гора

Мило Джуканович (в средата на преден план)

Коалицията "Европейска Черна гора" начело с управлявалата и досега Демократична партия на социалистите на Мило Джуканович е спечелила най-много гласове на парламентарните избори в балканската страна в неделя, но не и абсолютно мнозинство.

Според данни на неправителствена организация, наблюдаваща изборите, "Европейска Черна гора" е спечелила 45,6 процента от гласовете, Демократичният фронт /ДФ/, воден от Миодраг Лекич, е спечелил 23,8 процента, Социалистическата народна партия /СНП/ - 10,6 процента и Позитивна Черна гора - 8,9 процента. Превърнато в депутатски мандати коалицията на Джуканович ще има 39 места в парламента на Черна гора, ДФ - 20, СНП - 9 , а Позитивна Черна гора, която бе създадена непосредствено преди изборите - 7 мандата.

Парламентарен статут си осигури и Бошнячката партия с три мандата, а три албански национални партии спечелиха по един мандат, колкото получи и Хърватската гражданска инициатива. За тези партии важаха специални изборни правила, тъй като става дума за партии на малцинствата.

В черногорския парламент има 81 депутатски места, за формиране на мнозинство са необходими 41 мандата, така че никой няма да може да формира правителство без подкрепата на малцинствените партии, отбелязва агенция Танюг.

Лидерът на Демократичната партия на социалистите Мило Джуканович обяви изборната победа на коалицията "Европейска Черна гора", изтъквайки, че властта в следващия период ще остане непроменена. Осъществихме прекрасен резултат и голяма победа, заяви Джуканович, символично отваряйки шампанско. Той каза, че досегашната управляваща коалиция ще продължи да управлява Черна гора.

Ще продължим да носим товара на отговорността за продължаването на развитието на Черна гора, заяви Джуканович, добавяйки, че приоритет в следващия период ще бъде подобряването на качеството на живота на всички граждани. Джуканович каза, че черногорската управляваща коалиция е една от малкото в Европа, която въпреки икономическата криза е успяла да запази властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани