Управляващата коалиция спечели абсолютно мнозинство на изборите в Черна гора

Управляващата коалиция спечели абсолютно мнозинство на изборите в Черна гора

Коалицията на премиера Мило Джуканович "За европейска Черна гора" спечели абсолютно мнозинство в черногорския парламент, съобщиха осведомителните агенции в понеделник.

Според предварителните данни, коалицията на Джуканович получава 49 мандата в парламента, който има 81 места, основната опозиционна сила - Социалистическата народна партия -15 мандата, Нова сръбска демокрация - осем, Движението за промени - пет мандата в парламента.

47-годишният Джуканович, който е лидер на основната партия в управляващата коалиция - Демократична партия на социалистите, управлява републиката близо 20 години през прекъсване.

В обръщение по телевизията от щаба на своята партия в Подгорица той заяви, че водена от коалицията "За европейска Черна гора", страната ще се справи и с предизвикателствата на икономическата криза.

"Ще направим всичко възможно бързо да формираме отговорно и компетентно правителство, което при пълно доверие ще извърши икономическите и демократични реформи и много бързо ще приближи Черна гора до целите ѝ да се присъедини към ЕС и НАТО", заяви Джуканович.

През нощта симпатизанти на премиера скандираха по улиците на Подгорица, Будва, Тиват и други градове "Мило, Мило", а други негови привърженици в колони автомобили празнуваха победата, с натискане на клаксоните.

По социологически данни избирателната активност е била около 65 процента. Държавната избирателна комисия ще съобщи официални резултати от гласуването по-късно в понеделник.

Споделяне

Още от Свят