Управляващата партия е фаворит на провеждащите се избори в Южна Африка

В сряда в Южна Африка се провеждат парламентарни избори, на които се очаква управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) да запази властта си въпреки стремежа на опозиционните партии да се възползват от общественото недоволство от корупцията и бедността.

Близо 25 милиона души имат право да гласуват на парламентарните избори, които ще определят също така президента, отбелязва Асошиейтед прес.

Социологическите проучвания не оставят съмнение в победата на АНК, която вероятно ще постигне малко по-слаб резултат, отколкото през 2009 г., когато спечели 65,9 процента от гласовете, посочва Ройтерс.

АНК управлява Южна Африка от 1994 г., когато беше сложен край на апартейда и бяха произведени първите демократични избори, довели на власт Нелсън Мандела.

АНК на президента Джейкъб Зума беше замесена в серия от корупционни скандали, които опетниха името ѝ. Самият президент Зума е забъркан в скандал за похарчване на над 20 милиона долара държавни пари за частната си резиденция, въпреки че той твърди, че това не е вярно и обещава да се бори с корупцията.

Резултатите от изборите би трябвало да бъдат обявени утре. Гласуването приключва в 19 ч. По Гринуич.

Споделяне

Още от Свят