Управляващи и опозиция съгласни с "обективните" еврозабележки

И управляващите, и опозицията в Народното събрание се обединиха около тезата, че мониторинговият доклад на Европейската комисия (ЕК), е обективен и отразява реалистично случващото се в България. От своя страна обаче главният прокурор Борис Велчев фокусира вниманието си върху допуснатите от евроекспертите фактологични грешки. По думите му от ЕК “странно е отразен” напредъкът на българските власти в противодействието на прането на пари.

Присъдите за пране на пари са повече

В доклада е посочено, че българската прокуратура е постигнала само 5 осъдителни присъди за този вид престъпления. Велчев обаче контрира, че присъдите общо са 12, като осем от тях са в полза на обвинението, шест от тях са влезли в сила, две са обжалвани на горна инстанция.  От оправдателните присъди само една е влязла в сила, а останалите три са протестирани. “Това за мен не може да бъде обяснено лесно”, добави той.

Главният прокурор определи като “малко изненадващо” отчетеното в документа, че в България не е създаден Висш съдебен съвет (ВСС) въпреки препоръките.

Парламентът промени статута на ВСС в тази посока през миналата седмица. В момента обаче текат пазарлъци в управляващата коалиция дали сегашният състав на съвета да остане до края на мандата си. Велчев заяви, че е чел само предварителен вариант на доклада и изрази надежда в окончателния му вариант тези неточности да бъдат коригирани.

След като очерта грешките на ЕК, обвинител номер 1 се впусна в градивна самокритика като заяви, че най-вероятно “умерено критичният” тон на доклада се дължи на това, че няма достатъчно “високопоставени фигури” в затвора. “Това е така”, каза той. Според него обаче най-вероятно има разминаване между дефиницията на Европа и българските власти какво значи “високопоставен”.

“Всеки път, когато сме имали данни да образуваме наказателно производство, ние сме го правили. Няма бивш директор на Държавния резерв, срещу когото да не са повдигнати обвинения. Всички обвинителни актове вече са в съда”, заяви той.

След това Велчев предположи, че може би от ЕК искат обвинения срещу министри, но уточни, че няма да бъде стартирано наказателно производство срещу хора, за които няма данни, че са извършили престъпления. Той призна, че проверката по мегаскандала “Александров - Овчаров” е важен тест за работата на прокуратурата.

По същия начин нещата са разписани и в доклада на ЕК.

Главният прокурор обясни, че досъдебните производства, които се водят в момента срещу двамата зам.-министри и замесените следователи, ще бъдат работени и през лятото. Бе обяснено, че когато прокурорите, които в момента ги движат, излязат в отпуска, папките ще бъдат поети от техни колеги. Велчев не уточни дали ще има наказателно производство срещу главните фигури в скандала.

Накрая главният прокурор каза, че щом ЕК не препоръчва налагането на предпазна клауза на България, то това означава, че има напредък. В доклада пише, че реформите имат необратим характер, допълни той.

От досега изнесената информация от документа обаче става ясно, че ЕК заключва точно обратното.  

Управляващите: Свършихме много, но да не бъдем самодоволни

“Трябва да признаем, че това е един обективен доклад, който реалистично отразява случващото се в България след приемането ѝ в Европейския съюз, както и напредъка в определена степен на различните власти”, коментира в парламента зам.-шефът на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Според него Народното събрание е дало категоричен отговор в приемането на закони, които целят тъкмо ограничаването на престъпността.

По думите му критиките, които отправят еврокомисарите към България, са реални. Инициативата на премиера за създаване на Национална агенция по сигурността е конкретна стъпка и смятам, че в подобна насока ще продължат усилията на цялата изпълнителна власт, допълни Мерджанов.

Според него справянето с престъпността и корупцията не е кратък еднозначен процес и в това отношение ще бъде предприета от правителството и нова програма, и нов екшън-план.

Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан също определи доклада като обективен и положителен, но се застрахова , че “не поражда основания за самодоволство”. “Критичните бележки в доклада също са очаквани”, каза той, като допълни, че те влизат в разбирането на ДПС за обективност на доклада. Не приемаме мониторинга като санкция за България, а като форма на партньорство и взаимодействие между България и ЕК, отбеляза той.

ЕК ни казва, че сме на прав път, но същевременно настоява да продължим още по-ускорено с реформите, посочи Местан.

По повод постигнатото от Народното събрание той каза, че депутатите имат “сериозен принос за този положителен доклад”, защото парламентът е успял в срок да приемем всички актове, включително и тези законопроекти, които ако не са били гласувани, можело да бъде наложена санкция.

Председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова обясни, че е очаквала критични бележки. По думите ѝ “те са точно този допустим минимум, който би трябва да ни стимулира да умножим усилията си”. Това че резултати в достатъчна степен не са налице във връзка с мерките за борба с корупцията и организираната престъпност, по отношение на България също беше очаквано, добави Мингова.

Опозицията: Правителството не се справя с корупцията

Депутатът от ОДС Мартин Димитров смята, че документът на Еврокомисията като анализ е обективен, но като крайни санкции за пореден път Брюксел прави жест и дава още 6 месеца на България поне в областта на селскостопанските субсидии да бъде постигнат напредък.

До края на годината е последният срок, за да заработи ефективно Разплащателната агенция, преди да има санкции в тази област, каза той и припомни за опасността една четвърт от селскостопанските субсидии да бъдат загубени, ако фонд "Земеделие" не покаже, че има капацитет за разпределянето на европарите.

България има голям проблем с корупцията и това правителство не направи конкретни стъпки да излезе от тежкото състояние, каза депутатът. Всички искания, които направихме от СДС за повече прозрачност - министерствата да отчитат всеки месец своите разходи, не срещнаха разбиране, посочи Димитров.

Той допълни, че съществуват големи проблеми и по отношение на безопасността на храните, а по отношение на месото и млякото отново ще има форма на предпазна клауза, въпреки че официално кабинетът твърди, че предпазни клаузи няма, но санкции има, коментира той.

Според Димитров имало обвинения от страна на ЕК, че подаваните данни към Брюксел не са коректни и пълни. Част от еврофондовете вероятно заради тези проблеми ще бъдат загубени, което ще бъде тежък удар за България, каза още той.

Колежката му Надежда Михайлова, която в правителството на Иван Костов бе външен министър, коментира, че основната критика в доклада е по отношение на политическата воля. Смисълът на заложеното заключение на доклада е, че в България наистина са приети допълнителни закони като част от европейското право в посока на независимостта на съдебната система, конституционната реформа, но има огромни резерви за прилагането им,  обясни тя.

По думите ѝ, за да покаже България способност да се пребори с корупцията и с престъпността, правителството трябва да прояви политическа воля всеки ден, а не на акции.

Пощадени за провала на МВР

В доклада си Европейската комисия (ЕК) казва, че т.нар. напредък на България се състои в добри намерения, но няма резултати, каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Смятаме, че ЕК е пощадила провала на МВР по отношение на разследването, допълни той. В доклада се казва, че съдебната ни система не работела добре, но не се отчита обстоятелството, че няма обвинения в съда, а проблемът да няма обвинения е, че няма разследвания в МВР, обясни той. "Може да се каже, че карането на ски от Франко Фратини в България даде резултат", каза Атанасов.

Според ДСБ умишлено е било нагнетявано в обществото, че може да се наложи предпазна клауза , за да дойде този момент и да се каже, че сме победили и няма предпазна клауза.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?