Управляващи и опозиция се питат дали новият орган няма да дублира съществуващите

На връх първата годишнина от началото на мандата си президентът Георги Първанов поднесе нова изненада с предложението си за създаване на Национална служба за борба с корупцията. Службата трябва да е с гарантирана независимост и да бъде равноотдалечена от властите, обясни президентът.

"Не съм запознат с идеята, но на пръв поглед ми се струва силна и във всички случаи заслужава внимание", коментира за Mediapool председателят на парламента Огнян Герджиков. "Разбира се, биха могли да изникнат известни съмнения доколко е удачно сформирането на подобен орган с оглед, че вече има изградена комисия за борба с корупцията в Народното събрание и дали няма да се получи дублиране на функциите им", заяви още той, но добави, че върху това може да се дискутира. Герджиков обясни, че президентът не е споделял тази си идея.

С мотива, че не познава идеята, отказа да я коментира и председателят на външната комисия към парламента Станимир Илчев. Той обаче заяви, че принципно му е трудно да си представи формулата за равна отдалеченост на подобна структура. Не намирал и неин аналог в останалите европейски страни. "Ако бъде намерен подобен аналог и има такъв опит, аз бих участвал в дискусия по тази идея", добави той.

Зам.председателят на ПС на ОДС и член на парламентарната комисия по борба с корупцията Димитър Абаджиев заяви пред Мediapool, че не знае подобна инициатива да е споделяна с депутатите. "Важно е да има воля за борба с корупцията, а институции има достатъчно. И съдебната, и изпълнителната, и законодателната власт са натоварени с подобни функции. Всички усилия са полезни, но едва ли една нова институция е необходима, ако няма воля за борба с корупцията. Нека чуем мотивите, идеите, функциите и с какво ще допринесе новата служба, и тогава ще може да се коментира идеята", каза Димитър Абаджиев.

Нито един депутат от левицата не пожела да коментира идеята на президента, тъй като никой не беше запознат с нея.

Правителственият говорител Димитър Цонев не знаеше дали президентът е споделил вече предложението си с премиера Сакскобургготски.

Зам.-председателят на ПГ на НДСВ и шеф на вътрешната комисия Владимир Дончев отрече да е имало консултации между президента и управляващото мнозинство за създаването на агенция за борба с корупцията.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: