Управляващите и ДПС преодоляха ветото върху съкратеното екоправосъдие

Социалистите ще сезират Конституционния съд за обжалваните и в Брюксел ограничения

Управляващите и ДПС преодоляха ветото върху съкратеното екоправосъдие

С гласовете на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти, подкрепени от ДПС, парламентът отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху поправките в Закона за опазване на околната среда, които предвиждат оценки за въздействието върху околната среда (ОВОС) на определени за стратегически инфраструктурни проекти да се обжалват само на една инстанция, за да не се бави изпълнението им.

Това бе определено от държавния глава като отказ от екоправосъдие. Радев оспорваше и бързото приемане на  поправките, което стана без обществено обсъждане. Екоорганизации алармираха еврокомисарите за околната среда Кармену Вела, за регионалното развитие Корина Крецу и за правосъдието Вера Йоурова "за опитите България да нанесе тежък удар върху правата на собствените си граждани".

Въпреки че текстовете са силно оспорвани и от юристи, в четвъртък народните представители  гласуваха повторно корекциите и те бяха приети отново със 138 гласа "за" от редиците на ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС, а от БСП и "Воля" бяха отчетени 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се".

От БСП посочиха, че отхвърлянето на ветото е ограничаване на достъпа до правосъдие и прът в съдебната реформа, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова предупреди, че казусът ще отиде в Конституционния съд.
 
"Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразността. Стъпка по стъпка рушим държавността", заяви Нинова. Колегата ѝ от БСП Крум Зарков добави, че решаването на проблема със злоупотребата с права не може да бъде отмяната на права.

Засега обаче текстовете се очертава да влязат в сила и така държавата да ускори реализацията на инфраструктурни проекти като автомагистрала "Струма". В момента на дневен ред е изборът на трасе на аутобана през Кресненското дефиле, преди дни се състоя общественото обсъждане на оценката за въздействието върху околната среда с пет варианта за трасето на пътя. Предпочетеният от управляващите маршрут се оспорва силно от екоорганизациите и индикациите са, че евентуалното одобрение на ОВОС от Висшия експертен екологичен съвет ще бъде обжалвано в съда.

Със сегашните промени и въвеждането на само една инстанция на обжалването на ОВОС за такъв тип проекти, трасето през Кресна за шест месеца може да бъде придвижено към избор на изпълнител и реализация на строежа. Бързането е за да не загуби страната еврофинансирането за цялата магистрала.

От ГЕРБ заявиха, че уважават ветото на президента, разгледали са внимателно мотивите му, но смятат, че премахването на обжалването на екооценките пред втора инстанция е съобразено с Конституцията. Цитиран беше член, даващ право на Народното събрание да намали броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с национален суверенитет и стратегически важни проекти.

ГЕРБ и Обединените патриоти се аргументираха и с непрестанните обжалвания на екооценки от неправителствения сектор, който по думите им се бил превърнал в "зелена мафия". В отговор Атанас Костадинов (БСП) заяви, че го "побиват тръпки", когато тук се говори за всички неправителствени организации като за рекетьори, но те са преди всичко български граждани.

Бившият екоминистър в предишното правителство на ГЕРБ Ивелина Василева  заяви, че опазването на природата е задължение на всеки, а не запазена територия на шепа хора, нарекли се еколози.

 "Въвеждаме изключение само за определени случаи с ясни критерии за обекти с национално значение и стратегическа важност. Не променяме принципа", каза Василева. По думите ѝ почти няма процедура, която не е забавена при обжалване с поне година, а в някои случаи и с две години.

Според екоорганизациите обаче няма логика големи инфраструктурни проекти да са изключени от пълния обхват на правосъдието, а по-малки да могат да се обжалват на две инстанции.

Като народни представители нямаме притеснения относно противоконституционноста на закона, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Съпартиецът му Георги Марков пък посочи, че някой се опитва да се качи на главата на правителството. Държавата е с правителствено управление, а не неправителствено, заяви той. Марков коментира, че неправителствените организации си позволяват истерично да политизират и ги призова, ако желаят да участват в политическия живот, да си направят партия и да влязат в парламента.

С мотива да се прекрати практиката външни сили да слагат прът в развитието на страната, едноинстанционното обжалване на ОВОС бе подкрепено и от опозиционната ДПС

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес