Управляващите либерали спечелиха местните избори в Полша

Управляващата либерална партия "Гражданска платформа" печели местните избори в Полша, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Поляците гласуваха в неделя за близо 47 хиляди съветници в областни, общински и районни съвети, както и за почти 2500 кметове. Вторият тур по места, където се налага, ще се състои на 5 декември.

Според екзит-пола формацията на премиера Доналд Туск е получила 33.8 процента от гласовете за областни съвети. Основната опозиционна сила - консервативната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински, остава втора с 27 процента.

На трето място с 15.8 процента са социалдемократите, а четвърта с 13.1 процента е Полската селска партия (ПСП) - по-малкият коалиционен партньор на "Гражданска платформа" в правителството.

Либералите печелят в 10 от 16-те воеводства (области) в Полша. Дори в онези области, в които "Гражданска платформа" е изпреварена от консерваторите, най-вече в източната и югоизточната част на страната, тя може да формира коалиция с ПСП.

Либералите водят на кметските в трите най-големи града - Варшава, Краков и Лодз. При това кметицата на столицата Хана Гронкевич-Валц, от "Гражданска платформа", е преизбрана още на първия тур с 51.6 процента от гласовете. В Краков и Лодз кандидатите на управляващата партия ще се изправят на балотаж срещу социалдемократи.

"Всички политически партии смятат тези местни избори за случай да заемат най-добрите възможни позиции преди парламентарните (избори)", предвидени за есента на 2011 г., коментира политологът Кажимеж Кик.

"Ние можехме да спечелим тези избори, ако срещу нас не бе провеждана коварна и умишлена операция", коментира незабавно големият губещ Ярослав Качински - председател на "Право и справедливост". Така той намекна за конфликта в редиците на консервативната партия, която бе напусната наскоро от неколцина свои активисти, основали нова политическа формация.

Откакто загуби предсрочните президентски избори през юли, свикани след трагичната гибел при самолетна катастрофа през април в Русия на президента Лех Качински - негов брат близнак, лидерът на консерваторите води ожесточена кампания срещу управляващите либерали. Той заложи в предизборната си кампания за местните избори изцяло върху покойния държавен глава.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?