Управляващите може да доминират комисията за ДАНС "на паритетен принцип"

Две ключови парламентарни комисии - за контрола над ДАНС и за борба с корупцията - ще бъдат формирани по два различни вида паритетен принцип. В единия случай ГЕРБ предвиждат да дадат пет места на опозицията и пет на управляващите, а в другия – всяка група да има по двама представители.

При изготвянето на правилника за новия парламент в петък бе записано, че в бъдещата постоянна комисия за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще влязат 10 народни представители - петима от управляващите и петима от опозицията. ДПС и БСП обаче веднага коментираха, че в действителност ГЕРБ, която има мнозинство от 116 депутати и която ще е управляваща, ще има мнозинство в комисията.

По по-различен, пак, според мнозинството, паритетен принцип ще бъде съставена комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Тя ще се състои от по двама представители на 6-те групи. Това означава, че нарочените за опозиция БСП и ДПС ще са в малцинство с четирима представители, докато в комисията за ДАНС ще имат петима, срещу петима на останалите 4 партии, ако се предположи, че ГЕРБ счита Синята коалиция, РЗС и "Атака" за част от управляващите.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан даде следното тълкуване: "ГЕРБ ще е управляваща, всички останали 5 парламентарни групи няма да са и така реално пак се получава квалифицирано мнозинство".

Янаки Стоилов (БСП) коментира, че решението може да се тълкува двузначно и ако ГЕРБ управляват сами, без останалите десни партии, техните представители ще доминират в комисията за ДАНС. Стоилов призна, че "така приет текстът не е лош, но големият въпрос е как мнозинството ще го прилага".

Ако обаче го прилага буквално, ще се получи така, че в органа за контрол над ДАНС ще влязат 5 депутати от ГЕРБ, и по един от останалите групи – Синята коалиция, Коалиция за България, ДПС, РЗС и "Атака".

По този повод Местан, който заедно със зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова се въздържа при гласуването на текста, каза, че "не случайно такива комисии се съставят след избора на МС, тъй като тогава ясно се вижда кой е в управлението и кой в опозиция".

Първоначално предложението на ГЕРБ беше комисията да бъде от 12 души – по шест от мнозинството и шест от останалите групи. След продължителни дебати дали това действително е паритетно участие или ГЕРБ ще доминира, се отиде към текста петима да са представители на управляващите и петима на опозицията. По думите на председателя на комисията по изработването на правилника Искра Фидосова (ГЕРБ) обаче, решението как ще се сформира органът за ДАНС не е окончателно и може да се промени при гласуването в пленарна зала.

Депутатите решиха още комисията да бъде оглавена от народен представител, който е извън мнозинството.

Докато вървяха дебатите, зам.-председателят на НС от ГЕРБ Лъчезар Иванов непрекъснато излизаше от залата, за да говори по мобилния си телефон и да се консултира как да реагират на предложения и въпроси от останалите партии.

За паритетен принцип при формирането на тази комисия, както и за контрола ѝ от опозицията настояваше лидерът на ДСБ Иван Костов.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов пък каза, че тя ще бъде на ротационен принцип и ще се ръководи от опозицията.

Останалите 16 постоянни комисии ще са както досега на пропорционален принцип, като зам.-шефовете им ще бъдат до трима.

Няма да се съкращават работните дни на НС

На заседанието в петък беше отхвърлено предложение на Янаки Стоилов НС да не заседава в последната седмица на месеца, като за сметка на това има заседания и във вторник, освен в сряда, четвъртък и петък. Стоилов предлагаше само през ноември, декември и януари парламентът да заседава всичките седмици, заради приемането на бюджета.

Остана и сегашният текст, според който председателят на НС прекратява или прекъсва заседанието, когато в залата няма необходимия кворум, и може да го възобнови до един час, ако се съберат достатъчно народни представители. От Синята коалиция искаха да се даде възможност на председателят само да прекратява заседанието, без да има възможност да го възобновява, но това бе отхвърлено.

ГЕРБ отхвърли искането за депутатски карти с биометрични данни

Относно заявеното намерение на ГЕРБ да се прекрати гласуването с чужди карти, главният секретар на НС Огнян Аврамов бе извикан да каже каква възможност има за въвеждане на нова система с биометрични данни.

Той обясни, че е направена допълнителна поръчка на стойност 300 000 лв. за надграждане на сега съществуващата система за гласуване, включително и с варианти на биометрия – тоест депутатите да гласуват чрез пръстов отпечатък.

Фирмата, разработила сегашната система за гласуване, може да направи дооборудването, става въпрос само за допълнително "надграждане" на съществуващите пултове и софтуер, каза Аврамов.

Искра Фидосова каза, че ГЕРБ подкрепя по принцип идеята, както и всички варианти за борба с гласуването с чужди карти. Не можем да запишем нещо, което не знаем нито как работи, нито дали ще ни свърши работа, трябва време, за да се проучи въпросът, затова не трябва да се записва в правилника, посочи тя.

Като мярка за ограничаване на гласуването с чужди карти депутатите предвидиха по-кратко време за гласуване в пленарна зала - до 30 секунди, вместо 1 минута.

Гласуван бе и текст, че при неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на народния представител ще се удържат 2/3 от месечното му възнаграждение.

Споделяне

Още по темата

Още от България