След като решиха да сменят Делян Пеевски

Управляващите нарочиха ГЕРБ за провокатор на социалното напрежение

Лютви Местан към Плевнелиев: Да не би да имаше дебат за шефовете на НСО и НРС?

Сн. БГНЕС

ДПС и БСП излязоха едновременно с изявления, с което нарочиха ГЕРБ за провокатор на изблика на социално напрежение след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Управляващите потвърдиха, че спецслужбата ще има друг началник и обещаха да не допуснат дестабилизация в страната, планове, за което имали Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан първи оповести позицията на партията си, която включваше разяснение какво точно е искал да каже Делян Пеевски с писмото, съобщаващо неговото оттегляне.

”Делян Пеевски всъщност казва ясно, че няма да позволи на Цветанов и на Борисов, че няма да позволи на ГЕРБ като цяло, да използват неговата личност, за да реализират стратегията си за бърз реванш. ГЕРБ нямат право на реванш, нито бърз, нито бавен, защото реванш за ГЕРБ означава реванш на незаконните подслушвания, означава реванш на престъпните схеми на предишната власт”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него отвореното писмо на шефа на ДАНС в оставка елиминира само едно от основанията за разгръщане на стратегията за дестабилизация на страната от ГЕРБ, защото тази пария щяла да продължи с деструктувната си линия на поведение. Местан нападна и президента Росен Плевнелиев за изявлението му, че е омерзен от липсата на дебат при избора на човек за такъв ключов пост.

”Аз искам да попитам - кога през последните 23 години, ръководителите на която и да е специална служба в България са били избирани с дебат? С какви дебати г-н Росен Плевнелиев назначи директора на Националната разузнавателна служба генерал Драгомир Димитров? По същия начин бих искал да поставя въпроса и за назначаването на генерал Коджейков за шеф на Националната служба за охрана”, коментира Местан.

Според него отговорността за липсата на дебат при избора на Пеевски за шеф на ДАНС е на ГЕРБ, които не са били в пленарната зала.

БСП: Пеевски беше силната и решителна личност, от която има нужда България

В декларацията на парламентарната група на БСП се казва, че Пеевски е бил подкрепен ”с ясното съзнание, че на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната”.

В БСП са вярвали, че той има волята и куража да стигне докрай в тази битка и в рамките на седмици да покаже конкретни резултати, става ясно още от декларацията.

"Това решение предизвика очаквана от нас яростна политическа съпротива. Предимно от онези, които се страхуват, че ще трябва да отговарят пред закона за престъпленията, които са извършвали докато са били облечени във власт. То обаче предизвика и силна обществена реакция в социалните мрежи и граждански протести. Ние чуваме гласа на хората и с него трябва да се съобразим”, заявяват ”червените”.

В голямата си част декларацията на БСП също е посветена на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов е обвинена, че има ”добре планиран и финансово обезпечен план за дестабилизация на страната и генериране на хаос”, за да се прикрият злоупотребите на предишната власт. Също като ДПС, социалистите вярват, че опитите за дестабилизация ще продължават и занапред.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?