Управляващите не са изпълнили 69% от обещанията си за съдебната реформа

Управляващите не са изпълнили 69% от обещанията си за съдебната реформа

Остават неизпълнени 69% от политическите обещания в сектор "Правосъдие" за периода 2010-2017 година. Това показва анализът на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, представен от Българската стопанска камара.

"Политическите сили, като цяло, не разбират проблемите на съдебната система, от което следва и изначалната неизпълнимост на политическите програми в частта им за правосъдна реформа", се казва в документа.

Анализът на политическите платформи на управляващите парламентарни мнозинства за развитието на съдебната реформа в периода 2010-2017 г. показва, че от общо 156 предвидени мерки в сектор "Правосъдие" са изпълнени едва 11. Това са точно 7% от всички набелязани мерки. Частично изпълнени са 6 процента от тях (10 мерки), а неизпълнени са 69% (108 мерки). За 18 от мерките (12%) изследователите не са открили данни за изпълнение.

"Това показва липсата на дългосрочна и средносрочна визия за реформа в системата", коментира Николай Димитров, който е председател на Центъра за законодателни оценки.

Той коментира, че предизборните обещания на управляващите партии често са "декларативни и твърде общи".

"Те не поставят конкретни цели, нито пък предоставят начина, по който да бъде постигнато изпълнението им", каза още Димитров. Според него, необходимо е по-широко участие на гражданското общество и организации в процеса по приемане, съответно - изпълнение на програмите и мерките.

Споделяне

Още от България