Управляващите окончателно закриха бюрото за СРС

Управляващите окончателно закриха бюрото за СРС
Парламентът закри Националното бюро за специални разузнавателни средства (СРС), след като в четвъртък окончателно гласува внесените от ГЕРБ законодателни промени. Петчленното бюро бе създадено в края на мандата на тройната коалиция и бе оглавено от бившия зам.-министър от квотата на БСП Бойко Рашков.

С гласовете на ГЕРБ и "Атака“ бе решено да се създаде подкомисия към постоянната правна комисия, която да следи как се използват спецалните разузнавателни средства (СРС). В нея ще влязат 6 народни представители от всяка парламентарна група.

Синята коалиция настояваше да се направи самостоятелна комисия.

Подкомисията "ще наблюдава процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС, както и съхраняването и унищожаването на получената чрез тях информация“, гласят още приетите поправки. Органът трябва да следи и да защитава "правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на СРС“.

По време на дебата представители на опозицията от БСП и ДПС отново заявиха, че не приемат закриването на бюрото, което "се прави по политически причина“ и че то е създадено след решение на съда в Страсбург. Мая Манолова (БСП) посочи, че със създаването на подкомисия в НС "реален контрол няма да се осъществява“. "Комисията ще наблюдава и контролира само процедурите, но не и дейността по същество“, коментира Манолова.

"Шестима депутати няма как да контролират над 10 000 СРС-та годишно, не считаме, че и десетина парламентарни служители ще се справят с тази обемна работа“, каза Манолова.

Четин Казак възрази срещу това парламентът да се товари "непрекъснато с несвойствени задачи и да контролира тази и онази институция“.

Той посочи, че става въпрос за контрол на институции в съдебната власт, а това не може да става, заради разделението на властите.

От своя страна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов настоя за самостоятелна парламентарна комисия, която да отговаря за СРС. Това е "първа стъпка за създаване на устойчив модел за контролирането им“, коментира той. Предложението обаче бе отхвърлено.

Според Костов от този вид контрол няма да пострада нито правосъдната ни система, нито независимостта на съдебната власт, а ще бъдат защитени правата на гражданите и самата независимост на системата.

Депутатите приеха още СРС и служители под прикритие да се използват и от чужди служби, когато това е предвидено в международен договор, подписан от България.

Споделяне

Още от България