Управляващите прибират милиард от излишъка за предизборни кампании

Управляващите прибират милиард от излишъка за предизборни кампании

Имаме основание да смятаме, че с 1 милиард лева от бюджетния излишък партиите от тройната коалиция смятат да финансират предизборните си кампании, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров във вторник. Той обяви, че ще поиска от финансовия министър Пламен Орешарски пълен отчет за изхарчените средства от фискалния резерв в периода 24 ноември – 31 декември миналата година. По думите му става дума за 4.07 милиарда лева, тъй като според данни на БНБ фискалният резерв е намалял с 3.2 млрд. лв. само през декември.

"Тези средства са изхарчени за 21 работни дни, като на ден са изразходвани по 190 милиона лева. В България пари има, но правителството ги харчи по безобразен начин", коментира Мартин Димитров.

Междувременно в декларация СДС призова своите съмишленици да се присъединят към протестите на 14 януари.

"Воденото от БСП правителство трябва да понесе цялата политическа отговорност заради некомпетентното си корумпирано управление и това ще стане на парламентарните избори", се казва в партийния документ.

В декларацията пише още, че хората от ръководството на СДС ще се присъединят към протеста, но като обикновени граждани. "Няма да сме там като част от разделения на две политически елит - едната част от който се страхува от недоволните граждани, а другата вероятно се чуди как да оглави недоволството ѝ", се подчертава в декларацията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?