Управляващите приеха проверките за конфискация да продължават вечно

Пламен Георгиев, Сотир Цацаров, Цецка Цачева и Младен Маринов по време на заседанието на парламентарната правна комисия

Проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)да могат да продължават практически безкрайно, прие правната комисия в парламента в сряда с 12 гласа "за", нито един "против" и 6 въздържали се.

Законопроектът, внесен по спешност от шефа на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) цели да преодолее тълкувателното решение на ВКС от края на миналата седмица, което постави под въпрос множество дела за конфискация, започнали след 2012 година.

Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) постанови, че процесът по конфискация трябва да се прекрати, ако междувременно е прекратено наказателното дело, което е дало повод за начало на процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество.

Безпрецедентно на заседанието присъствата едновременно главният прокурор Сотир Цацаров, правосъдният министър Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Всички те защитиха внесените от Данаил кирилов промени в закона.

От страна на ВКС присъства гражданският съдия Борислав Белазелков. То се опита да обясни логиката в решението на ВКС, но срещу това получи редица упреци, че ВКС руши конституционно установения ред. Атаките дойдоха основно от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни по време на дебата, че е внесъл спешно поправките в закона, защото тълкувателното решение на ВКС преурежда целия закон за конфискацията. По думите му става дума за няколко предложения, които са част от много по-голям проект за промени в закона, които смята да внесе в парламента по-късно, но заради решението на ВКС е ускорил процеса. Той даде да се разбере, че напълно отхвърля логиката на върховните съдии, защото дори и старият закон за конфискация бил пределно ясен, че гражданската конфискация може да продължи без значение от наказателното дело.

"Изненадах се от резултата на тълкувателното решение и от това, че то е разгледано само от Гражданската колегия, а не от целия Върховен съд", каза Кирилов.

След това Пламен Георгиев обясни, че до момента заради тълкувателното решение са прекратени 21 дела за 22 милиона лева конфискации. Според него съдебната власт се е намесила опасно в делата на законодателя. "Мотивите на ВКС са несъстоятелни, ще бъдат нарушени основите на правовата държава", каза Пламен Георгиев.

Той допълни, че тълкувателното решение на ВКС е в противоречие и с решение на Конституционния съд за гражданската конфискация. В този контекст спомена, че по време на обсъжданията във Върховния съд се е изказал представител на адвокатурата, който обяснил, че решението на Конституционния съд е слабо.

Според Пламен Георгиев обсъждането на решенията на Конституционния съд показва "най-малкото липса на възпитание".

Правосъдният министър Цецка Цачева се обяви изцяло в подкрепа на промените, предложени от Данаил Кирилов. Тя защити позицията си по доста странен начин, позовавайки се на текстове от сега действащия закон, който няма никакво отношение към решението на ВКС.

Вътрешният министър Младен Маринов беше доста лаконичен, обяснявайки, че също подкрепя текстовете, защото МВР е за ефективната борба с корупцията.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че при цялото му уважение към ВКС тълкувателното решение на съда е крещящо нарушение на справедливостта.

Търговският съдия от ВКС Борислав Белазелков се опита да обясни на депутатите, че върховните съдии по никакъв начин не са тълкували сега действащия закон за конфискацията, а само отменения от 2012-та. Той коментира, че прекратяването на наказателното производство има отношение към обоснованото предположение, че парите и имуществото, които трябва да бъдат конфискувани, са придобити от незаконна дейност. Отпадането на това обосновано предположение, тоест, прекратяването на наказателното дело, има пряко отношение към процедурата по конфискация по отменения закон.

Белазелков изрично подчерта, че върховните съдии никога не са имали намерение на обясняват на депутатите какво да правят и как да пишат законите.

Депутатите от БСП в комисията гласуваха "въздържал се", защото законопроектът засяга твърде сложна материя, а е вкаран експресно за гласуване. По същия начин гласуваха и от "Воля".

От ДПС гласуваха "за", но настояха за значителни корекции. В това число партията е против вечните проверки за канфискация и против въвеждането на законопроекта с обратно действие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?