Управляващите разделени по спора МОСВ – “Дънди”

Не само в правителството, но и сред депутатите от БСП, НДСВ и ДПС има противоречия по казуса с международната минна компания “Дънди Прешъс Метълс Инк.” (Dundee Precious Metals), която от година е в конфликт с Министерството на околната среда и водите.

В четвъртък парламентарната комисия по корупция се занимава близо три часа с огласените съмнения за корупция. Ясно пролича още, че има противоречие между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) относно ползите за държавата от концесионния договор на “Дънди” за експлоатация на златната мина “Челопеч” и златното находище на Ада тепе край Крумовград.   

Компанията от своя страна миналата седмица внесе жалба в Брюксел срещу България заради забавянето на разрешителните за разширяване на добива на мината “Челопеч” и за разработването на златното находище на Ада тепе край Крумовград. Тогава от фирмата обявиха, че проблемите се създават от “политически интереси и корупцията в българското правителство” и че искат от Брюксел натиск върху държавата заради 2-годишния отказ на министъра на околната среда Джевдет Чакъров да издаде разрешение за работа на две мини за добив на злато.

В четвъртък на корупционната комисия депутати от ДПС и БСП заявиха, че трябва да се провери доколко е изгоден за страната концесионният договор, с който се експлоатира златното находище и дали няма опасност за живота на хората и за околната среда в района.

Кирил Добрев (КБ) обяви, че с искането на “Дънди” за въвеждането на нова технология за добив на находище променя вече сключения договор. “Не само концесионната такса влиза в държавния бюджет, а данъците, осигуровките. Държавата трябва да защити интересите си, като бъда подписан нов договор”, коментира Добрев, с което на практика защити позицията на ДПС министъра Джевдет Чакъров. Според Добрев приходите за хазната от новите инвестиционни намерения на фирмата няма да се увеличат.

Депутатът от ДПС Ремзи Осман обяви, че трябва да се види как да се защитят интересите на обществото и на хората. Той посочи, че е недопустимо на 800 метра до вододайната зона на Крумовград да има находище. Колегата му Юнал Тасим също каза, че е скептичен по отношение на експлоатацията на находището, защото е нужно да има грижа за здравето на хората и околната среда.

Бившият министър на екологията и настоящ депутат от ДСБ Евдокия Манева обяви, че има “злоупотреба от страна на администрацията за вземане на решение” за разрешителните на “Дънди”. “И по двата проекта МОСВ не се е произнесло по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и с това непроизнасяне е органът, който злоупотребява с власт”, заяви Манева. Допълни, че “концесията ще се разработи при желан инвеститор”.  В реплика Юнал Тасим я обвини, че всичките проблеми са започнали при нейното управление.

Депутатите от НДСВ се въздържаха от мнение. Само Станимир Илчев няколко пъти даде да се разбере, че “Дънди” има договор и той трябва да се спазва. По повод на евентуално замърсяване на района, той каза, че и други предприятия замърсяват околната среда, но ги има.   

Зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев коментира като некоректни думите на Манева, че “има натиск върху определени инвеститори”. “В конкретния случай няма забавяне на процедурата, а има мълчалив отказ на инвестиционното предложение”, допълни той.  Позицията на МОСВ е, че това предложение при всички случаи трябва да отговаря на изискванията на опазване на околната среда и най-рационално използване на природните богатства, обясни зам.-министърът. И повтори същото, което повтаря министърът от месеци насам – “в скоро време” ще има отговор на ведомството.

“Ние считаме, че към настоящия момент не се защитават интересите на държавата”, допълни той, като подчерта, че трябва да се започнат преговори между министерството и “Дънди”, тъй като концесионният договор щял да се промени.

Казанджиев, представител на МИЕ, първоначално заяви, че официалното становище на министерството е, че поддържа проекта на “Дънди”. Като аргумент за това се посочва осигуряване на дълъг живот на находището, приходите на държавния бюджет, създаване на нови работни места, влизане в хазната на данъци, подобряване на инвестиционния климат и пр. После обаче думата взе зам.-министърът на икономиката от квотата на ДПС Валентин Иванов, който каза, че становището на МИЕ е друго и според него концесионното възнаграждение е ниско.

В хода на дискусията Иванов заяви, че не е подписвал да бъде даван на “Дънди” анализ на ведомството, касаещ фирмата, а такъв ѝ бил изпратен. “Утре вижте кой е къртицата в министерството ви”, коментира депутатът Станимир Илчев.

След заседанието главният мениджър на компанията Алекс Нестор коментира, че са искали официално доклада на МИЕ с писмо до министъра на икономиката и енергетиката (вече в оставка) Румен Овчаров и документът им е бил предоставен с писмо. По думите на Нестор параметрите в доклада на икономическото ведомство са доста различни от тези в анализа на МОСВ.

“Докладът на МИЕ недвусмислено доказва, че при съществуващия концесионен договор ползите за държавата са огромни” каза той. Нестор обяви, че знае и за писмо от Овчаров до премиера Сергей Станишев, в което се “доказва, че концесионния договор е в полза на държавата”.

В крайна сметка антикорупционната комисия реши да иска от Министерски съвет и МОСВ да се произнесат в кратки срокове по концесионния договор и всички проблеми около него.

Блокираната инвестиция за 300 млн. лв. на регистрираната в Канада компания, в която участват основно холандски капитали, стана предмет на дискусия в Европейската комисия и миналата година, когато министър Джевдет Чакъров, спиращ разширението с мълчалив отказ, бе привикан за обяснения. Тогава той си изми ръцете с общественото недоверие към технологията на “Дънди” на местно ниво.

По-късно поиска от кабинета да се направи анализ на икономически ползи от концесията в Челопеч, която канадците придобиха през 2003 г. след фалита на ирланската “Наван Майнинг” и чийто договор за частно управление два пъти е променян. Чакъров дори поиска държавата да стане акционер в златната мина и получаваните пари от добива да отиват в държавен екофонд. Тази възможност обаче бе отхвърлена от “Дънди”, които са съгласни само да плащат по-високо концесионно възнаграждение в държавната хазна и да подпомагат в по-голяма степен общинските проекти в съответните региони.

Канадците изчерпаха търпението си, след като ВАС окончателно постанови на екоминистъра да се произнесе по инвестиционните намерения на “Дънди”, но той продължава да си мълчи. Последва заплахата за международен арбитражен съд с иск за нанесени щети за около 1 млрд. долара, след което премиерът Сергей Станишев бе принуден да поиска още време от компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес