Управляващите решиха да има един район за евровота

Лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС) са се разбрали в сряда да има един район на изборите за български депутати в Европейския парламент. Това съобщиха от правителствената пресслужба след края на заседанието на Съвета на коалицията.

За вземане на това решение надделяха НДСВ и ДПС, чиито ръководства неколкократно през миналата седмица заявиха, че искат да има един избирателен район на първото за България гласуване за евродепутати. Заместници на Сакскобургготски и Доган твърдяха, че това е най-удачният вариант за провеждането му.

В БСП пък дълго умуваха дали районите да не са 6. Мотивът им бе, че така ще се постигне по-голяма избирателна активност. “И да не са 6 районите, ние ще спечелим тези избори”, коментира в сряда Кристиян Вигенин (БСП), който е и евронаблюдател.

На политическия съвет в сряда е било постигнато споразумение за основа при изработването на новия закон за избора на евродепутати да се използва проектът, внесен вече в парламента от НДСВ. Той трябва да мине на гласуване на първо четене до Коледа.

Тримата лидери са решили окончателно изборите да са в средата на май догодина, като всяка партия ще излезе със своя листа, а няма да има интегрална бюлетина.

Изискванията на ЕС за изборите е те да са пропорционални, а кандидатите за ЕП  - да са навършили 21 години и да не са депутати в националния си парламент.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?