Управляващите се отказаха от данъчната поправка за хазарта

Депутатите от управляващото мнозинство няма да подкрепят предложението на Министерския съвет за данъчно облекчение на числовите хазартни игри. Това стана ясно във вторник след заседание на работната група, сформирана в парламента за оглаждане на спорните текстове за хазарта в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Тези текстове предизвикаха бурни дебати при първото четене на промените в закона. Според тях облагането с данък от 10% ще се извършва върху разликата от приходите от направените залози и изплатените печалби. Облекчението щеше да се отнася до игрите на четири оператори - Държавния тотализатор, Държавната лотария, „Еврофутбол” и „Еврошанс”, като в последните два сериозно участие има бизнесменът Васил Божков. Поправката бе наречена на негово име заради съменията, че е лобирал да бъде прокарана, нещо, което той отраче и дори заяви публично, че почти се е отказал от харатния бизнес.

Президентът Първанов също обяви, че ако поправката бъде приета, той ще наложи вето над закона.

След заседанието на работната група стана още ясно, че няма да се предлага и друг вариант за облагане на тези хазартни игри и ще остане да действа сегашният данъчен режим – облагането да се извърша върху приходите от залозите. За нов вариант настояваше председателят на икономическата комисия Йордан Цонев, който заедно с депутата от НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев поискаха готвеното облекчение да бъде прието.

В сряда следобед депутати, министри, зам.-министри на левицата, партньори от коалицията и Изпълнителното бюро на БСП ще обсъдят проектобюджета, данъчните закони и по-специално спорните промени в корпоративното облагане, засягащи хазарта, и други актуални въпроси. Това съобщи след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков.

На въпрос на Mediapool колко депутати от Коалиция за България продължават да са против въвеждането на плоския данък, Миков напомни, че са трима, което е било видно при първото гласуване на промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Това са Георги Близнашки, Янаки Стоилов и Николай Камов.

Споделяне

Още от България