Управляващите се отказаха от идеята за ВИП-плажове

Управляващите се отказаха от идеята за ВИП-плажове

Категоризацията на плажовете ще отпадне от промените в Закона за черноморското крайбрежие, стана ясно от изказване на регионалния министър Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет в сряда. Регионалното министерство пусна за одобрение в края на миналата година промени в три закона – за устройство на територията,  за кадастъра и за Черноморието. На заседанието на правителството в сряда са минали само първите два проектозакона, а промените в Закона за Черноморието ще бъдат преработени, по думите на министър Павлова.

“Получихме много коментари в съгласувателната процедура, затова преработихме закона, в момента го довършваме. Ще го пуснем на ново междуведомствено съгласуване, за да сме сигурни, че всички коментари са отразени. Получихме над 100 коментара”, каза Павлова. “Не сме се отказали, ще го внесем”, допълни тя.

“Има голяма вероятност да отпадне категоризацията на плажовете, обсъждаме го, тъй като в година на бюджетна криза не можем да си позволим да имаме намаляване на приходите”, каза Павлова.

Идеята на регионалното министерство бе плажните ивици да бъдат категоризирани. Предлагаха се примерни категории – “морски плажове в населени места, морски плажове пред курортни комплекси, ваканционни и вилни селища, морски плажове пред къмпинги,  морски плажове извън населени места, морски плажове с ограничено ползване, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, околната среда, човешкото здраве, защитените територии”. Целта е съобразяване със спецификата на различните плажове и удоволетворяване на нуждите на туристите, които ги посещават, пишеше в мотивите на МРРБ.
 
Предвиждаше се да се определя различна наемна цена за всяка плажна категория, както и специфични изисквания към поддръжката и предлаганите услуги.
 
През 2010 г. година имаше критики, че предложението за категоризация на плажовете, каквато съществува и в други държави туристически дестинации, обслужва интересите на затворените комплекси и големи хотели. И сега плажове пред комплекси като “Дюни” и “Елени”, например, са недостъпни за случайни туристи, а ограниченият достъп щеше да е и законен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес