Управляващите социалдемократи губят местните избори в Хърватия

Предварителните неофициални резултати от местните избори в Хърватия според оценката на анализаторите сочат, че хърватският премиер и председател на Социалдемократическата партия Зоран Миланович е претърпял поражение, докато опозиционната Хърватска демократична общност е относителен победител, но няма причина за празнуване, съобщи Танюг.

Това е относителна победа на Хърватската демократична общност и абсолютно поражение за Миланович, заяви пред Хина анализаторът  Давор Дженеро. Той припомни, че досега Социалдемократическата партия се е класирала сравнително добре в големите градове, но на изборите вчера е платила цената на политиката на неспособност на своя председател, който, според анализатора, е допринесъл значително за дестабилизирането на партията в Загреб и отворил напълно ненужни фронтове в Истрия, Дубровник и още няколко градове.

Според предварителните резултати от местните избори в Хърватия в неделя  Хърватската демократична общност и нейният коалиционен партньор Хърватската селска партия ще имат префекти в осем жупании /области/, Социалдемократическата партия ще има префекти в две, а префектите в останалите ще бъдат избрани във втори кръг на изборите  след две седмици.

В град Загреб, който също има статут на област, сегашният кмет Милан Бандич ще се изправи във втория кръг на изборите срещу  кандидата на Социалдемократическата партия Райко Остоич.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани