Управляващите тревожни от протестите – били опит за провокация и хаос

Цветанов се обърка кой отговаря за цените на горивата, но Горанов успокои, че петролът ще поевтинява

Владислав Горанов, Цветан Цветанов и Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС

Опит за провокация и политическа дестабилизация съзря в провеждащите се протести срещу високите цени на горивата и лошите условия на живот в България зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се оказа разтревожен и за семействата с деца, които са били възпрепятствани да се приберат у дома заради блокирането на пътища, което създавало стрес на децата.

В същото време премиерът Бойко Борисов успя да потуши недоволството на кметове на малки населени места, заплашващи с протести в центъра на София с искания да имат собствен бюджет и да падне прагът за избор на кмет на населено място от 350 души на 100 души.

Срещите с Бойко Борисов и поеманите от него ангажименти са изпитана рецепта за туширане на напрежението, но в момента правителството е изправено пред разнородно и понякога стихийно недоволство, което със сигурност ще ескалира през зимните месеци. В същото време президентът Румен Радев окачестви протестите като закономерни, но че оставката в момент на растящи цени, на инфлация, увеличаваща се престъпност не е решение, а абдикация от отговорност.

Хаос или стабилност

"Протестът е част от формата на демократичните процеси. На днешния коалиционен съвет имахме възможност да говорим всеобхватно за всичко случващо се в държавата и за доста от тенденциозните подходи, които някои организират, за да дестабилизират страната", каза Цветанов в понеделник след заседание на коалиционния съвет ГЕРБ – "Обединени патриоти".

"С информираността на българските граждани и това, което правим като политики, всеки може да избере – дали да имаме политическа криза и хаос, или да имаме стабилност", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов се опита да вмени цените на горивата на КЕВР, но се поправи

Горещият картоф за цените на горивата той се опита да прехвърли към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която практически обаче няма отношение към определянето и одобрението им, както впоследствие каза и самият Цветанов в опита си да разясни кой всъщност е отговорен за тях.

Посланието му беше, че не правителството отговаря за цените на горивата.

"В държавата има институции които осъществяват необходимия контрол и дават съответните разрешения – формирането на цената на горивата не е функция на правителството, формирането на цената на горивата е функция на комисията КЕВР и комисията КЕВР е избрана от българския парламент така, че да бъде равноотдалечена както от законодателната, така и от изпълнителната власт... Даже и КЕВР, както каза Влади (Горанов, който суфлира зад него), не е отговорна за цената", заяви Цветан Цветанов.

Горанов щял да доказва на народа, че цените са такива, каквито са

Финансовият министър Горанов, който рядко участва в коалиционните съвети, този път присъства там и заради горивата, и заради последните промени със застраховките за коли.

Горанов разясни, че цените на горивата не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. "Цените у нас следват тенденцията в света", каза той. По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намаления в следващите месеци през 2019 г.

Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика..

1000 лв. "Гражданска отговорност" е спекулация

"Цена 1000 лв. за гражданска отговорност, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение", изтъкна министър Горанов.

По думите му по време на коалиционния съвет е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап, и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на "Гражданската отговорност", тепърва щяло да се анализира.

"Дебат за 1000 лв. "Гражданска отговорност - няма, и такива цени в момента няма", обобщи Горанов.

Според Цветан Цветанов и Владислав Горанов вдигането на данъците за старите коли в парично изражение е малко. "1 лв. на месец или 80 ст. на месец не са от значение".

За задължителната застраховка Владислав Горанов посочи, че продължават разговорите дали и какви лимити да се сложат на неимуществените претенции.

Представителят на "Обединени патриоти" Ангел Джамбазки подчерта, че сегашната ситуация "отваря вратата за застрахователни измами в сериозни размери", като "поне 40 цигани са получили стрес и уплах".

Цветан Цветанов: Протестите създават стрес на децата

"Всеки е в правото си да изразява своето мнение, стига да не нарушава законовите разпоредби и да не нарушаваме правата на всички граждани. Във вчерашния ден имаше много семейства, които се прибираха с децата си и трябваше да бъдат блокирани в продължение на няколко часа, без да бъдат информирани и да могат да предприемат необходимите действия да се изтеглят в по-ранните часове и да не създават стрес за децата си. В немалко от случаите имаше доста провокация и се целеше сблъсък между тези, които искаха да се приберат, и тези, които искаха да блокират пътната инфраструктура", коментира Цветанов.

Единственото конкретно решение, с което приключи коалиционният съвет, е България да бойкотира Глобалния пакт за миграция на ООН, защото застрашавал националната ни сигурност, по думите на Джамбазки.

Споделяне

Още по темата

Още от България