Управляващите в Португалия социалисти печелят местните избори

Управляващите в Португалия  социалисти печелят  местните избори
Управляващите в Португалия социалисти спечелиха убедителна победа на вчерашните местни избори, сочат почти пълните официални резултати, цитирани от Франс прес.
 
Социалистическата партия има 158 кметове от общо 308 с 38 процента от гласовете в цялата страна, с което подобрява резултата си от предишния вот през 2013 г.
 
"Социалистическата партия постигна най-голямата победа в историята си" на участие в местни избори, изрази задоволство премиерът Антониу Коща.
 
"Този резултат дава повече сили на Социалистическата партия и особено на започнатата преди две години промяна в курса", добави той, надявайки се да извлече полза на национално ниво, тъй като неговото социалистическо правителство на малцинството зависи от подкрепата на радикалната левица.
 
Обратно, водачът на дясната опозиция Педру Пасуш Коелю бе принуден да признае, че неговата Социалдемократическа партия е "с един от най-лошите резултати в историята си" и намекна, че може да се откаже да се състезава за нов мандат начело на партията на вътрешните избори след четири месеца.
 
Сама или начело на местна коалиция десноцентристката Социалдемократическа партия е с 96 кмета и близо 30 процента от гласовете - резултат под този от 2013 г., когато управляващата тогава дясна коалиция бе сурово наказана от избирателите заради политиката си на бюджетни икономии.
 
През 2016 г. Португалия за пръв път успя да слезе под определения от европейските правила праг от 3 процента бюджетен дефицит. Сега страната е с най-високия си икономически растеж за последните петнадесетина години, а безработицата ѝ е най-ниската от 2009 г.
 
Дошлият на власт през ноември 2015 г. Коща изглежда е постигнал намерението си "да обърне нова страница" след политиката на строги бюджетни икономии, която водеше десницата съгласно международния план за помощ на Португалия от 2011 г.
 
Стабилността на правителството му обаче е резултат от трудно договаряни компромиси с Левия блок и Комунистическата партия, които са критични към проевропейските позиции на социалистите, отбелязва АФП, цитирана от БТА. 
Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?