Ураганът Ирма достигна най-опасната пета степен и наближава САЩ

Ураганът Ирма достигна най-опасната пета степен и наближава САЩ

Ураганът Ирма набра сила и достигна днес най-опасната пета степен. Той приближава към Карибско море и южното крайбрежие на САЩ и го заплашва с унищожителни ветрове със скорост от 280 км/ч, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на Националния център за наблюдение на ураганите на САЩ в Маями, Флорида.

Ирма може да набере още мощ и да се превърне в поредното бедствие за щатите Тексас и Луизиана, вече жестоко пострадали от предишния ураган Харви. Властите призоваха мерките за посрещане на стихията да приключат и спасителните служби да са в пълна готовност.

 

Очаква се първия удар да поеме американска островна територия Пуерто Рико в Карибско море.

Губернаторът на острова Рикардо Росело обяви извънредно положение и задейства Националната гвардия в помощ на 3,4-те милиона жители на Пуерто Рико. "Засега няма положителни признаци, че ураганът може да промени посоката си", каза той на пресконференция и призова всички да са готови за връхлитащата буря.

Ирма достигна на около 440 км източно от карибския остров Антигуа. Движи се на Запад със скорост от 22 км/ч и се очаква да достигне Пуерто Рико утре, макар че там времето е ясно и тихо.

Националният център за наблюдение на ураганите обяви, че е твърде рано да се предскаже откъде точно ще мине бурята и какви последици може да има за континенталните райони на САЩ.

Споделяне

Още от Свят