Уседналостта за кандидатстване в градина в София се отлага за догодина

Сн. БГНЕС

Столичната община за пореден път ще променя правилата за кандидатстване в детска градина в търсене на по-справедлива система за прием. Очаква се в началото на септември в общинския съвет да се разглежда изцяло нова наредба, която регламентира критериите, по които се прави класирането. Тя трябва да обхваща и системата на яслите. В момента в тях се влиза по отделни правила, които в голямата си част повтарят в голяма степен тези за градините.

Ще се търси и по-справедлив вариант за въвеждането на уседналост при кандидатстването. Междувременно въвеждането на този критерий, който трябваше да действа от тази есен, се отменя за генералното класиране през 2021 г., обясни председателят на комисията по образование към общинския съвет Малина Едрева.

До тогава ще важат правилата, които действат и в момента. Единствената промяна е анонсираното прехвърляне на незаети места, отредени за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности, към т. нар. обща опашка. Това ще стане за първото текущо класиране в началото на септември, а целта е осигуряване на повече бройки в градините, за да се тушира поне малко напрежението след основните класирания за градина, при които хиляди деца останаха извън забавачките.

В същото време това ще доведе до записването на повече деца в една група, което предизвика недоволството на част от родителите.

Адресът ще има значение

Въпреки че въвеждането на уседналостта при кандидатстване в градина се отменя засега, общината не се отказала от този критерий. Според правилата, които трябваше да действат само след няколко месеца, бонус за регистрация на територията на общината трябваше да има само за родители, които имат такава от поне година. Ако регистрацията е направена между 1 и 2 години преди кандидатстването, се дава 1 допълнителна точка, ако е от над 2 години, бонусът е 2 точки.

При същите срокове на уседналост, но с адрес в административния район на градината, точките са съответно 2 (за между 1 и 2 години от регистрацията) и 3 (за уседналост повече от 2 години).

Първоначално от местната власт предложиха да се увеличат точките за адресна регистрация от по-дълго време и така да се даде по-голяма тежест на този критерий. В хода на общественото обсъждане обаче се получили много разнопосочни становища. За това било решено въвеждането на критерия да се отложи, а самият той да се прецизира, стана ясно от обясненията на зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов пред комисията по образование в понеделник.

От думите му се разбра още, че вероятно за уседналост на територията на Столичната община ще се взима адрес на родител. Повече точки ще се получават при регистрация от по-дълго време. Обсъжданият вариант е максималният бонус да е 4 точки и да е за постоянен адрес от повече от 3 години. Ще се взима обаче и адресът на детето, който вероятно ще замести давания сега бонус за регистрация в административния район на градината. Там уседналостта ще е за по-кратък период и вероятно ще носи по-малко точки от тази на родителите.

Да има ли бонус за ясла

Ще се дискутира и въпосът дали да се дава допълнителна точка на деца, които са посещавали самостоятелна ясла поне 6 месеца преди кандидатстването за градина. В момента бонусът се присъжда с обяснението, че тези деца са в неравностойно положение спрямо, приетите в яслени групи в детските градини, тъй като трябва отново да минат през класиране, за да продължат в първа група. Останалите преминават автоматично в градината.

Според някои родители обаче това е дискриминация към тези деца, които не са били приети въобще в ясла – нито в самостоятелна, нито в градина.

Споделяне

Още от България