Условна присъда за български подкупи по "Петрол срещу храни"

Условна присъда за български подкупи по "Петрол срещу храни"

Живеещият в Хюстън български търговец на петрол Людмил Дионисиев получи две години условна присъда и пет хиляди долара глоба от федерален съд в САЩ заради участието му в схема за тайни подкупи на бившия иракски режим в рамките на програмата на ООН "Петрол срещу храни”.

Той няма да бъде изпратен в затвора, след като призна, че е извършил нещо нередно, заяви съдия Дени Чин.

През август т.г. 61-годишният Людмил Дионисиев се призна за виновен за това, че през 2001 г. е помогнал в САЩ да бъде внасян иракски петрол в нарушение на ембаргото.

Съдията заяви, че "той носи най-малка вина" от всички обвиняеми в процеса. Преди да чуе присъдата, Дионисиев се извини, като заяви, че е знаел, че върши нещо нередно, когато е помогнал за вноса на петрола. Той каза, че това е "най-голямата грешка" в живота му. Дионисиев се извини на ООН за участието си в случая, съобщават американски медии, цитирани от Kafene.net.

Според обвинителният акт Дионисиев, който е бивш шеф на "Химиимпорт", е бил консултант на тексасеца Дейвид Чалмърс при купуването на иракски петрол за компаниите му "Бейойл Ю Ес Ей" и "Бейойл съплай енд трейдинг". При една от сделките през януари 2001 г. българинът казал на руския политик Владимир Жириновски, че една от компаниите на Чалмърс ще плати от негово име допълнително на Ирак над 546 хиляди долара за доставката на 1 820 000 барела петрол.

Людмил Дионисиев, който е братовчед на българския бизнесмен Борислав Дионисиев, се е преместил в САЩ преди 16 години и работи в петролна компания в Хюстън. Общо 10 души и пет компании бяха обвинени във връзка със схемата да бъде злоупотребено с програмата "Петрол срещу храни", която беше реализирана от 1996 до 2003 г.. Програмата даваше възможност на иракското правителство да продава петрол, за да закупува храни и лекарства.

Миналия месец 83-годишният Оскар Уайът Джуниър беше осъден на година и един ден затвор, след като тексаският бизнесмен прекъсна процеса, за да се признае за виновен по случая. Корейският бизнесмен Тонгсун Пак беше осъден по-рано тази година на пет години затвор за това, че е приел 2 млн. долара, за да работи в полза на Ирак

Обвиненията срещу Дионисиев и другите подсъдими са свързани с условията, поставяни от иракските власти през периода 2000-2003 г. пред купувачите на петрол, че трябва да правят тайни плащания на водещи иракски фирми и държавни банки, посочва Ройтерс. Това обаче е в нарушение на програмата на ООН "Петрол срещу храни", според която всички приходи от продажбите на иракски петрол се контролират от ООН и са предназначени само за доставката на храни, медикаменти и други хуманитарни стоки за Ирак.

Чалмърс и двете му компании също се признаха за виновни и очакват присъда.

Над 2 хил. компании от 66 държави бяха уличени в плащането на подкупи на режима на Саддам Хюсеин за получаване на изгодни контракти по програмата на ООН “Петрол срещу храни”, се посочва в обявения през 2005 г. доклад на Пол Волкер за корупцията при реализацията на програмата “Петрол срещу храни”.

Най-големият дял от контрактите са взели руски компании – повече от 30%. В документа бяха посочени над 100 имена на действащи и бивши държавни служители и бизнесмени от целия свят.

Общата сума на подкупите в рамките на програмата, според комисията, са около 1.8 млрд. долара.

В списъка с нелегалните подкупи на Саддам фигурира и БСП, чийто лидер в указания период е бил сегашният президент Георги Първанов. Българската прокуратура и досега не е решила да изиска от ООН матиралите от доклада, в които се споменават български партии и фирми, свързани със злоупотребите с “Петрол срещу храни”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят