Условна присъда за прокурорски син, обвинен за двойно убийство на пътя

Условна присъда получи обвиненият за двойно убийство на пътя прокурорски син Бисер Андреев.

Той бе признат за виновен за причиняване на смърт на двама човека при катастрофа. На 5 август 2011 г. младежът прегази с БМВ-то си двама пешеходци -39-годишната Паола Тодорова и 34-годишният ѝ приятел Николай Спасов.

Младежът е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек. За това обвинение законът предвижда максимално наказание до десет години затвор.

Софийският градски съд обаче постанови тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок за 23-годишния син на прокурор Венцислав Андреев от Софийската апелативна прокуратура.

Три години след трагедията и неколкократни отводи на прокурорите, делото стартира едва преди две седмици.

В хода на делото стана ясно, че Андреев шофирал в най-лявата лента. По това време на булеварда се движела още една кола – "Ауди", шофирано от Людмил Славов. Бисер Андреев тръгнал да се пристроява в дясна лента, тъй като искал да завива на дясно. Но "Ауди"-то го блъснало отзад. БМВ-то се завъртяло на мокрия от дъжд асфалт и така помело двамата пешеходци, които били на близка спирка.

Смята се, че Бисер е участвал в автогонка с Людмил Славов, макар че такива признания не бяха направени. Експертиза доказа, че двамата шофьори не са били под въздействието на алкохол или други опиати. Освен това те не са избягали от мястото на инцидента и са се опитали да помогнат на пострадалите с каквото могат.

Разследването по делото бе поето от прокурори от Варна, за да се избегнат съмнения за пристрастност заради Венцислав Андреев, който по онова време беше прокурор в СГП. Когато делото влезе в съда, обаче, над 60 софийски прокурори си направиха отвод заради колегиалните отношения с Андреев.

По тази причина пред съда се явяваше специално командированата за процеса Моника Цветкова от Окръжна прокуратура-Перник. Година след старта на делото, обаче, тя си направи отвод, тъй като Венцислав Андреев участвал в конкурса за повишаване като прокурор в САП, а така тя щяла да бъде поставена в служебна зависимост. Съдебният състав уважи искането и Моника Цветкова бе заместена от колегата си от пазарджишката прокуратура Васил Малинов.

На 17 април ВСС повиши в длъжност Венцислав Андреев.

Той придружаваше сина си в съдебната зала във вторник, там бяха майката и сестрата на Бисер.

След като присъдата бе произнесена, адвокатът на роднините на загиналите Христо Ботев коментира, че през цялото време са се съмнявали, че обвиняемият ще получи справедлива присъда.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?