Услугите на 1/5 от общините вече са в смартфона

Услугите на 1/5 от общините вече са в смартфона

Административните услуги на близо 20% от българските общини вече са достъпни за гражданите директно през смартфона чрез използване на мобилното приложение "Евротръст" (Evrotrust), което позволява дистанционно изпращане и подписване на документи.

Вече 52 общини са се интегрирали с технологията, позволяваща е-идентификация, е-подпис и препоръчана е-поща изцяло по дигитален път в портала за електронни административни услуги auslugi.com.

Бургас е първата включила се община. Останалите са администрациите на Банско, Козлодуй, Сандански, Разград, Враца, Троян, Кърджали, Карлово, Севлиево и други. Засега единствената областна администрация, включила се в приложението е тази в Перник.

Чрез приложението всеки гражданин или фирма могат да заявят услуга в някоя от тези общини по електронен път и да се идентифицира през телефона.

"Това е голяма стъпка към дигиталната трансформация на държавата ни. Еvrotrust е мощен инструмент за дигитализация на услугите на държавната администрация, което носи огромни ползи и предимства на гражданите и бизнеса и очакванията ни са постепенно да бъдем интегрирани от всички институции", коментира Георги Димитров, член на съвета на директорите на дружеството, предлагащо услугата.

Включилите се ще могат да ползват електронен подпис, издаден от "Евротръст". Приложението използва автоматизирано разпознаване чрез технология за 3D биометрия на лицето през камерата на телефона и чрез документа за самоличност. Апликацията може да бъде свалена от Google Play или App Store на всяко смарт устройство - телефон или таблет с операционна система iOS и Android. Първите пет подписа през приложението са безплатни.

Evrotrust вече е интегриран от големите банки, застрахователи, пенсионни компании и телекоми. От компанията посочват, че само за миналата седмица са прибавили над 10 хил. нови потребители на приложението, с което надхвърлят 70 хиляди.

"През периода на извънредното положение заради епидемията от коронавируса отбелязахме петкратен ръст на регистрациите и броя сваляния на мобилното ни приложение, както и десетократно увеличение на е-подписите през апликацията ни. Това беше изключително натоварен и отговорен за нас период, защото точно в този момент отдалечената е-идентификация и електронният подпис от една страна дадоха възможност на хората да защитят здравето и живота си, а от друга им позволиха да продължат да развиват бизнеса си, доколкото е възможно, както и да получават услуги от доставчици и държавата", коментира Димитров.

Бизнесът в България може да използва приложението и при кандидатстването за безвъзмездна помощ за малки и средни предприятия за справяне с последиците от коронавируса.

Споделяне

Още от Бизнес