Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Услугите са допринесли най-много за изпълнението на бюджета за миналата година

0 коментара

Секторът на услугите е с най-голям принос за ръста на икономиката - 52,7 на сто от брутния вътрешен продукт БВП за ръста на икономиката през 2002 г. Най-бързо развиващите се отрасли през миналата година са били съобщенията и туризмът. Това се посочва в отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2002 г, който министрите ще обсъдят на заседанието си в четвъртък. Отчетът трябва да бъде одобрен и от парламента.

През миналата година е отбелязан спад на дефицита по текущата сметка, както в номинално изражение, така и като процент от БВП - от 6,2 на сто за 2001 г. до 4,4 на сто за 2002 г. Салдото по текущата сметка се подобрява за първи път от 1998 г. насам.

През миналата година паричната маса се е увеличила с 12,3 на сто, което се свързва с положителния нетен паричен поток от външния сектор към българската икономика, както и с подобряването на финансовото посредничество, осъществявано от търговските банки.

Кредитните институции все още предпочитат краткосрочните кредити, но се забелязва тенденция за приближаване на месечните размери на краткосрочните и дългосрочни кредити. Увеличава се и делът на редовните кредити за сметка на тези, които се класифицират като загуби.

Изпълнението на приходите по консолидирания бюджет за 2002 г. е с 0,9 на сто над годишната програма. Сравнени с реализираните номинални приходи за 2001 г. се отчита увеличение с 5,8 на сто. Относителният дял на данъчните приходи в общия размер на приходите е 76,6 на сто, което представлява 29,7 на сто от БВП, при 30,9 на сто през 2001 г.

Изпълнението на преките данъци е 5,104 милиарда лева или 15,8 на сто от БВП. В сравнение с размера на преките данъци, отчетен през 2001 г., се наблюдава намаление с 1,4 на сто. С най-голямо изпълнение - 122 на сто спрямо плана, е данъкът върху печалбата, като с най-голям относителен дял в него е данъкът от нефинансовите предприятия, чието изпълнение е 127,1 на сто.

По бюджетите на социалното осигуряване са постъпили приходи от осигурителни вноски за 3,076 милиарда. лв. или изпълнението е 95,9 на сто спрямо програмата. Осигурителните вноски представляват 9,5 на сто от БВП и са с относителен дял 60,3 на сто в общия размер на преките данъци.

Изпълнението на косвените данъци е 4,19 милиарда лв. или 13 на сто от БВП. Пропорцията между относителния дял на преките данъци - 53,2 на сто и на косвените данъци - 43,7 на сто в общия размер на данъчните приходи за 2002 г. спрямо 2001 г. показва плавна тенденция към преместване относителната данъчна тежест от преките към косвените данъци.

С най-висок относителен дял в косвените данъци са приходите от ДДС, които са 2,688 милиарда лв. и 96,9 на сто изпълнение спрямо годишния разчет. В групата на косвените данъци приходите от митни сборове бележат най-високо изпълнение - 188,4 на сто.

Неданъчните приходи са изпълнени със 118,2 на сто спрямо годишния разчет и са 8,1 на сто от БВП. Към 31.12.2001 г. държавният и държавногарантиран дълг е 9,296 милиарда евро, от които външен дълг - 8,216 милиарда евро и вътрешен дълг - 1,08 милиард евро.

Съотношението на държавния дълг към БВП към същия период е 56 на сто, като само за външния дълг спрямо БВП то е 49,5 на сто. В сравнение с края на 2001 г. като абсолютна стойност дългът намалява с 1,328 милиард евро, а като относителна стойност спрямо БВП - с около 14 процентни пункта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.