Успешен тест за Гърция на пазара на държавни облигации

Гърция издържа успешно първия пазарен тест като пласира емисия краткосрочни облигации на стойност 1.56 млрд. евро, пишат гръцките медии в сряда. Въпреки че беше надскочена първоначалната цел на Агенцията за управление на дълга да емитира книжа за 1.2 млрд. евро, лихвите остават сравнително високи.

След успешното емитиране на държавните облигации министърът на финансите Георгиос Папаконстантину заяви, че целта на кабинета е страната да продължи да заема от пазарите и увери, че Гърция не е поискала задействането на механизма за подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Новината за добрите резултати от пласирането на облигации от Гърция даде повод на германския канцлер Ангела Меркел да заяви, че механизмът за помощ от страна на еврозоната може да почака и тя не иска незабавното му задействане. Страната ѝ трябва да предостави заем от 8.4 млрд. евро на Гърция, ако планът получи одобрението на националните парламенти на всички страни от еврозоната.

В Берлин се чуха опасения и остри реакции относно задействането на механизма, тъй като това би струвало скъпо на Германия.

Членките на еврозонота се съгласиха да дадат на Гърция двустранни заеми до 30 млрд. евро, ако страната ги поиска. Международният валутен фонд има опция да отпусне допълнителни 15 млрд. евро. Според германски медии спасителният план може да се "раздуе" до 80-90 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?