Увеличение на финансирането за социални услуги иска ресорното министерство

Увеличение на финансирането за социални услуги иска ресорното министерство

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) настоява за по-съществено увеличение на разходните стандарти за социални услуги, особено за резидентна грижа в бюджета за 2020 г. Това съобщи в Перник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По думите му нарастването е необходимо, за да се осигури достойно заплащане на работещите в сферата на социалните услуги и да се повиши атрактивността на този вид дейност.

В тазгодишния бюджет държавата е заделила по това перо 260 млн. лв.. Петков посочи, че парите са с 30 млн. лв. повече от 2018 г. Ръстът е над 10%, но той не е достатъчен, смята социалният министър.

В над 100 центъра от семеен тип в цялата страна са обхванати деца и младежи с увреждания, като по думите на Петков до края на 2021 г. реално процесът на деинституционализация за грижите за деца ще приключи.

Петков посети в четвъртък Дома за деца с умствени увреждания в пернишкия квартал "Драгановец". Социалното заведение се обитава от 14 деца и младежи с увреждания на възраст от 13 г. до 27 г. Те получават 24-часова грижа от 13-членен екип, 8 от които са детегледачи. 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?