Увеличението на пенсиите мина на първо четене в бюджетна комисия

Увеличението на пенсиите мина на първо четене в бюджетна комисия

Средното увеличение на пенсиите с 12.5% или с 64 лева мина на първо четене във вторник в парламентарната бюджетна комисия, която одобри актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вдигането на пенсиите трябва да стане факт от 1 октомври. Всички депутати в комисията гласуваха "за" актуализацията, въздържаха се само четиримата представители на ГЕРБ.

Актуализацията включва пенсиите да бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж през 2018 г.

В детайли, предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1.2 на сто, но се предвижда да стане 1.35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12.5 %.

Социалната пенсия от 148.71 лева ще достигне 170 лева. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65-годишна възраст, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ.

От 2022 г. обаче линията на бедност става 413 лв., което означава увеличаване на броя на хората с въпросната социална надбавка.

За увеличението на пенсиите финансовият министър Асен Василев залага 399 млн. лв. за 2021 г.

Критики изказа Румен Гечев от БСП който посочи, че се увеличават границите между най-ниските и най-високите пенсии, а Кирил Ананиев от ГЕРБ обяви, че партията му ще предложи между двете четения добавката от 50 лв. да нарасне на 100 лв. и отново да се получава от всички.

На въпрос на депутати няма ли да се подхрани инфлацията с увеличаването на разходите, министърът на финансите Асен Василев отговори, че се очаква инфлацията да се повиши догодина с 0.4%, а ръстът в харчовете на пенсионерите, в което ще се превърне увеличението на пенсиите им, не се очаква да допринесе съществено за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?