Служебният кабинет зарадва преждевременно с 64 лв. увеличение на пенсиите

Правителството одобри актуализацията на бюджета, но решението изцяло зависи от Народното събрание

Служебният кабинет зарадва преждевременно с 64 лв. увеличение на пенсиите

"Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври". С това съобщение правителствената пресслужба в четвъртък следобед зарадва преждевременно пенсионерите по повод приетата актуализация на бюджетите на държавата, на НОИ (Държавното обществено осигуряване) и на здравната каса. 

Ревизията действително предвижда подобно увеличение на пенсиите, но на този етап няма никаква гаранция, че тя ще бъде одобрена окончателно от Народното събрание. Първо, партиите в парламента имат различна визия от служебното правителство за това как да стане увеличението на пенсиите и от коя дата да важи то. Второ, ако скоро бъде сформирано ново редовно правителство, за което шансовете намаляват, има вероятност актуализацията, подготвена от служебното правителство, изобщо да не се разгледа от Народното събрание.

Във варианта на служебния кабинет от 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Увеличението ще бъде средно с 12.5%, тъй като с промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1.2 на сто на 1.35 на сто. По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на хората на пазара на труда и нараства процентът на заместване на доходите от труд, твърди служебният кабинет.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г. Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13.3% на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер. Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Максималната пенсия също ще се повиши от 1440 лв. на 1500 лв., ако бъде одобрен вариантът на служебния кабинет. Също от 1 октомври се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148.71 лв. на 170 лв. По този начин ще се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери, тъй като с 14.3 на сто ще се повишат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се изчисляват от размер на социалната пенсия за старост.

С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени и средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.

БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме" обаче са внесли съвсем друг подход за увеличение на пенсиите. Предлага се преизчисляване на старите пенсии с осигурителния доход от 2018 г., което ще остави без увеличение около 930 000 пенсионери, но пък ще доведе до по-голям ръст на по-бедните възрастни хора, с отдавна отпуснати пенсии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?