Уволнен е директорът на Природен парк ”Българка”

Мая Радева ще бъде заменена от свой скандален заместник

Уволнен е директорът на Природен парк ”Българка”

Директорът на Природен парк ”Българка” Мая Радева е била уволнена в петък, десет дни след като сигнализира в Агенцията по горите за финансови злоупотреби на заместника си Али Алиев. Уволнението е станало без предизвестие с мотив "невъзможност да се справи със задълженията", потвърди самата Радева пред ”Дневник”. От понеделник поста ѝ ще заеме Алиев, който вече е подписал трудовия си договор.

По време на тримесечния ѝ болничен след автомобилна катастрофа (февруари, март и април), Али Алиев от ДПС ръководи парка временно. Той беше посрещнат с протест от природозащитниците, тъй като освен лидер на партията в Севлиево, е и общински съветник. Алиев има и фирма в сферата на дърводобива, което е нарушение на Закона за администрацията, освен това стана ясно, че е бил агент на Държавна сигурност под псевдонима Виктор. Срещу назначението се обявиха и от БСП-Габрово.

През май Мая Радева – създател на парка, се върна на работа, но още в началото на юни е уволнена. "За три месеца Алиев е похарчил 15 милиона лева, при положение, че има право на 5 милиона лева разходи. Не се е разплатил и с подизпълнителите на услуги, които е поръчвал и сега държавата е длъжник на тези фирми. Възможно е разходите да достигнат до огромни размери", коментира Радева.

Докато я е замествал, Алиев е назначил и доста хора с текст на молбите "Моля да бъда назначен на което и да е място", които по думите на Радева, са некомпетентни. За всички тези нарушения тя е подала писмени сигнали към Изпълнителната агенция по горите и е провела лична среща с директора и други представители на агенцията.

В отговор от агенцията са ѝ отговорили, че тепърва ще проверяват дали изобщо има такива нарушения, а на опасенията ѝ, че Дирекцията може да бъде закрита при тези нарушения, е получила отговор: "Ако трябва, ще я закрием".

Парадоксът в случая е, че Мая Радева е отговорна като директор на Природен парк "Българка" за дейстрвията на заместника си. Това са ѝ заявили от агенцията.

Парк "Българка" изпълнява четири европейски проекта за над 11 милиона лева. От Агенцията по горите съобщиха пред БНР, че ще коментират действията си в понеделник.

Споделяне

Още от България