Уволнен е игуменът на Чипровския манастир заради шофиране с над 2.5 промила

Уволнен е игуменът на Чипровския манастир заради шофиране с над 2.5 промила

Видинската митрополия е уволнила игумена на Чипровския манастир йеромонах Спиридон заради шофиране в много нетрезво състояние. На 6 май вечерта Спиридон е спрян от полицията в Монтана, а дрегерът е показал 2.59 промила алкохол в кръвта.

Освен това йеромонах Спиридон няма книжка. Той е отказал да даде кръвна проба. Йеромонах Спиридон беше най-младият игумен в страната, като пое длъжността едва на 20 години. Сега той е на 21 години.

Митрополията е наложила на Спиридон запрещение от свещенослужение за 15 дни, като срокът на тази мярка предстои да бъде обсъден на заседание на Видинския епархийски духовен съвет.

Според Наказателния кодекс той може да получи от 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Обикновено за такива случаи се налага условна присъда или пробация при чисто съдебно минало.

След като бе заловен, игументът каза: "Имам (шофьорска) книжка. Човек се отпуска, всеки греши, виновен съм". След това той се извини за допуснатата грешка, която взел под въздействието на алкохола.

"Всичко това е обеца на ухото, не ми се е случвало преди подобно нещо. Притеснен съм. Изпаднал съм в грях. Разкайвам се пред когото трябва – пред Господ, пред Свети Иван Рилски", каза още той. От съобщението на митрополията обаче се оказа, че Спиридон е извършил още един грях – излъгал е за книжката.

Споделяне

Още от България