Уволнен е шеф в АЕЦ "Козлодуй“, заплашвал полицай

Уволнен е шеф в АЕЦ "Козлодуй“, заплашвал полицай

Началникът на отдел ”Физическа защита“ в АЕЦ ”Козлодуй“ Пешко Караджов е освободен от поста си, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Преди дни в социалните мрежи беше публикувано видео, показващо възмутителното отношение на Караджов към полицай, който пише акт на негов приятел, шофирал след употреба на сериозно количество алкохол. Действието се развива през февруари в полицейското управление в Козолдуй. Самият Караджов говори видимо афектиран и вероятно – също след употреба на алкохол. Чуват се реплики като: ”Утре ще те увòлна, щото си педе**с голем!“, съобщи бТВ.

От полицията в петък заявиха, че всички материали по случая са предадени на прокуратурата. От държавното обвинение през април пък са преценили, че няма данни за извършено престъпление. Един от мотивите бил, че арогантното поведение е проявено в късен час на денонощието и не е скандализирало много хора, а само полицаите в управлението.

Тогава не е последвало наказание за Караджов. След инцидента обаче съпругата и синът на ръководителя на Областната дирекция на МВР са получили работа в системата атомната централа, а тогавашният началник на управлението в АЕЦ ”Козлодуй” в момента е редови инспектор.

Във връзка с разпространения клип премиерът Бойко Борисов е разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да извърши проверка по случая, става ясно от съобщението на министерството.

Проверката е извършена вчера и ”след докладване на премиера, бе взето решение за отстраняване на г-н Пешко Караджов от поста началник на отдел ”Физическа защита“ в атомната централа“, се казва в текста.

”До това решение се стигна заради проявено от него неприемливо поведение към служител на МВР в град Козлодуй“, пише още в съобщението.

В него се посочва още, че от тогавашния служебен кабинет не са предприети действия по отстраняване на Караджов. Тогава министър на енергетиката беше Николай Павлов, който в вомента е директор на "Булгаргаз", какъвто беше и преди да влезе във временното правителство на Огнян Герджиков. "Павлов беше запознат със случая с Пешко Караджов по време на ежеседмична оперативка с ръководствата на държавните енергийни дружество още тогава и нареди на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев да предприеме действия по отстраняването му", заяви пред Mediapool Весела Ванева, която беше връзки с обществеността на Павлов, докато той беше енергиен министър. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?