Уволнен шеф на данъчните става зам.-кмет на Пловдив

Пловдив ще има нов зам.-кмет, сред чиито ресори ще бъде и усвояването на средствата от европейските фондове, съобщиха във вторник пловдивски медии, като се позоваха на коментар на кмета Славчо Атанасов. За мястото пловдивската структура на БСП е посочила бившият данъчен началник в Пловдив Георги Търновалийски.

Мястото за зам.-кмет се оваканти, след като Атанасов уволни заместника си Ганчо Колаксъзов заради конфликт на интереси. Колаксъзов също бе от квотата на БСП в управата на пловдивската община.

Търновалийски оглавяваше важна дирекция в данъчната служба на Пловдив, но бе уволнен от поста от финансовия министър Симеон Дянков през август миналата година. Той бе проверяван от НАП по сигнали, че е разпъвал чадър над фирми на едър местен бизнесмен, които източвали ДДС. Проверките не доказаха нищо, независимо че съмнения за лоялността на Търновалийски към работата му на държавен служител бяха публично изказвани и от предшественика на Дянков Пламен Орешарски.

Известна е топлата връзка на Търновалийски с едрия бизнесмен Георги Гергов, който е шеф на пловдивската организация на БСП. Преди да стане данъчен, Търновалийски е бил счетоводител във фирма на Гергов, а неговата съпруга бе в ръководството на Пловдивския панаир. Мажоритарен собственик в панаира преди две години стана смесеното дружество на общината и Гергов "Пълдин туринвест".

Неотдавна пък самият пловдивски кмет Славчо Атанасов, който зае поста като кандидат на ВМРО, стопли силно отношенията си с БСП, след като ги охлади с ГЕРБ и останалите десни партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?