Уволнената шефка на Фонда за лечение на деца ще съди здравното министерство

Д-р Тинка Троева

Уволнената преди ден ръководителка на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Тинка Троева ще заведе дело срещу здравното министерство. Това стана ясно от думите ѝ в сряда пред БНТ.

Троева е категорична, че случаят, за който е наказана с уволнение – изпращането на бебе в Германия за чернодробна трансплантация, е решен според правилата и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника.

"Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие. И след като обсъдя с него това, което казвам. Разбира се, че ще се защитавам, досега съм живяла почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя", коментира тя.

Основната претенция на здравното министерство е, че въпросната трансплантация е можело да се извърши и в България. От обясненията на министерството и представители на Обществения съвет на фонда обаче се разбра, че макар и с цената на административни нарушения, Троева по-скоро е действала в интерес на детето.

Случаят поразително напомня казуса с нуждаещото се от бъбречна трансплантация в чужбина дете Байрям, чието заминаване беше забавено от здравното министерство в началото на годината заради спор дали може да се лекува у нас.

Скандалът тогава коства поста на предишния директор на фонда Владимир Пилософ. След това фондът беше оглавен от Троева, която беше назначена през март при служебния здравен министър Илко Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България