България няма опит в чернодробните трансплантации на деца

Две от четирите трансплантации на бебета в последните пет години са неуспешни

България няма опит в чернодробните трансплантации на деца

Само две от извършените четири чернодробни трансплантации на бебета у нас в последните пет години са успешни, сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантациите, предоставени на Mediapool.

Така постигнатата успеваемост през първата година, ако може изобщо да се говори за статистика при толкова малък брой трансплантации, е 50% при бебетата и малко по-висока общо за децата до 18-годишна възраст.

Общо за периода от 2012 до 2016 година са извършени 7 трансплантации на черен дроб на деца до 18 години. Две от тях – на по-големи деца между 5 и 18 години са осъществени във ВМА през ноември 2013-та и май 2016-та, като и двете са успешни и трансплантираните деца са живи.

Всички трансплантации на по-малки деца до 5 години са извършени в университетската болница “Лозенец“, чийто директор Любомир Спасов е и национален консултант по трансплантология.

Четири от тях са на бебета до 1 година, като три са от жив донор, а една - от трупен. Две от трансплантациите от жив донор през 2014-та и през 2016 година завършват с фатален изход между 20 и 30 дни след осъществяването им.

Неуспешна е и трансплантацията на по-голямо дете между 5 и 18 години, извършена в болница “Лозенец“ през 2012 година.

Бебето, претърпяло трансплантация от жив донор през април 2015 година е все още живо, както и бебето с трансплантация от трупен донор, осъществена през април 2014 година.

Така три от пет чернодробни трансплантации на деца, осъществени в болница “Лозенец“ са неуспешни, като в данните липсва информация наложила ли се е повторна трансплантация на оживелите деца.

С това опитът на България в детските трансплантации през последните години се изчерпва, като въз основа на него Министерството на здравеопазването и националният консултант по трансплантология Любомир Спасов твърдят, че у нас има възможност за трансплантации на малки деца.

Темата за възможността малки деца да бъдат трансплантирани успешно у нас отново е на дневен ред след уволнението на директорката на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева.

Тя беше обвинена от Министерството на здравеопазването , че е пуснала петмесечно бебе за чернодробна трансплантация в Германия в разрез с правилата, без становище на националния консултант и при положение, че трансплантацията може да се осъществи у нас за много по-малко пари.

За сравнение обаче водещи европейски и световни клиники, извършващи десетки трансплантации на деца годишно, отчитат нива на успеваемост от 80-96% за първата година на трансплантацията и между 70 и 79% след петата година от трансплантацията.

Затова и практиката на Фонда за лечение на деца през последните години е да изпраща нуждаещите се от трансплантация малки пациенти в чужбина, където опитът и успеваемостта са по-големи и по този начин се дават много по-добри шансове.

Такова е било становището и на двамата експерти, препоръчали трансплантацията на петмесечното бебе в чужбина, изхождайки от малката възраст и килограми на бебето, както и ограниченият опит у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?