Уволниха шефовете на трите фирми, виновни за скандала с Общинска банка

14 души от ръководството на фирмите "ВиК", "Пътища и съоръжения" и "Софинвест" бяха освободени от длъжност заради продажбата на акциите им от Общинска банка без знанието на местния парламент. Това реши Столичният общински съвет (СОС) в четвъртък, предаде Дарик радио.

Освободените ще носят отговорност за действията си, реши още СОС. Уволнението на 14-те членове на съвета на директорите на дружествата предизвика скандални реплики между кмета Стефан Софиянски и председателя на СОС Владимир Кисьов.

СОС работи като конвент, правят се присъди, посяга се на лични съдби на хора, които са направили изключително много за София, без да се направи задълбочена проверка на действията им, заяви Софиянски по време на дебатите за смяната на шефовете на трите фирми. Това е ваше решение, помислете си с кого късате - с хора, които са отдали дълги години в служба на общината, допълни той.

Не позволявам никой да казва, че си служа с присъди и употребата на думата "конвент" не е много подходяща в случая, контрира го Кисьов..

Изпадаме в ситуация, която не носи добри перспективи на Столичния общински съвет, заяви Милан Миланов, заместник- председател на градския парламент от Съюза на свободните демократи. Това е злобно отмъщение, добави той и заяви, че трите дружества са най-печелившите общински фирми.

За съжаление, решението се взе с оформило се ново мнозинство между СДС и БСП, коментира Софиянски. Скандалът се разрасна още, когато пред съвета се оповестиха наследници на освободените. Оказа се, че съветниците не ги познават, те са лица, които не са работили във фирмите, но въпреки това бяха одобрени за нови управители на трите фирми. Съветниците от ССД заявиха, че предложенията за новите шефове не са съгласувани в дясната коалиция и в знак на протест напуснаха заседанието и не гласуваха.

От длъжност беше освободен и управителят на "Слатина Булгарплод" Александър Йоцев. Причината е, че 7 месеца не е подал вече декларация за регистриране на борд на директорите като така дружеството не работи нормално.

Другият спорен въпрос на днешното заседание на градския парламент бе дали пазари "Теменуга" да внесат дивидент от около 300 000 лева в общинския бюджет. Дружеството е освободено от плащането му от 2002 г. досега, за да изгради пазар в квартал "Света Троица". Това инвестиционно намерение обаче още не е реализирано. Заместник-кметът по финансите Минко Герджиков предложи пазари "Теменуга" да внесат дивидента в общинската икономика, тъй като до мястото, предвидено за тържище, има два нови пазара. След две последователни гласувания мнозинството съветници решиха, че пазарът ще се строи.

"Правите опасен прецедент", заяви след вота кметът Стефан Софиянски. Той предложи пазарите да внесат дивидента, а с инвестиционното намерение да се кандидатства за кредит пред специализирания фонд за приватизация.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?