Увредилият плажната дюна край Камчия надали ще бъде открит

Ангелкова провери увредената дяна на плажа на Камчия, сн. Министерство на туризма

Лицето, увредило с автомобила си пясъчната дюна на плажа край Камчия, надали ще бъде откри и глобен, макар министърът на туризма Николина Ангелкова да е подала сигнал за нарушението до главния прокурор. Причината това деяние най-вероятно да остане ненаказано е, че няма свидетели, които да са видели нарушителя, а плажът "Камчия-Север, част 1" е неохраняем, така че не може да се търси отговорност и от евентуалния му стопанин.

Това стана ясно след проверка на Ангелкова и експерти от варненската екоинспекция в петък на мястото на увредената дюна.

Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана, каза пред журналисти Ангелкова. Сега от държавното обвинение се очаква да открие виновника, за да му бъде наложена предвидената по Наказателния кодекс санкция – до 10 хил. лв. глоба и затвор до 3 години.

Санкция ще има и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях, каза министърът. За целта се проверява дали дюната е нанесена в специализираната кадастрална карта.

По думите ѝ, за да се предотвратят случаи като този, Министерството на туризма извършва проверки и на неохраняемите плажове, но първи поред били инспекциите на пясъчните ивици, отдадени на концесия и наем.

По повод протестите на природозащитниците срещу поправките в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предвиждащи солени глоби за хавлии и палатки върху пясъчните дюни, но позволяващи строежи върху тях, Ангелкова отбеляза, че строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно чл. 17 от действащия ЗУЧК. "Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато. Законодателството е изключително строго и забранява и сега строителството върху пясъка и плажната ивица, няма значение дали е дюна. Законът е приет през 2008 г.", каза Ангелкова и допълни,че в момента се прави регистър какви разрешения за строежи са издавани от общините.

Тя каза още, че по текстовете за къмпингуването, първоначално Министерството на туризма било против и настоявало за широка дискусия, след чието провеждане, разговори с депутатите и удължаване на срока за приемането на законовите промени, било решено да има още една дискусия.

По думите на Ангелкова за понеделник е насрочена среща на министрите, чиито ведомства трябва да изготвят специализираната наредба с детайлните правила за къмпингуването, така че то да е максимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по темата. Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно, заяви тя.

Министърът на туризма декларира, че твърдо подкрепя къмпингуването , но то е част от цялостния туристически продукт на дестинация България. Надявам се, че заедно ще намерим необходимия баланс, заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България