В адресирани до Барак Обама и до сенатор писма е открита смъртоносна отрова

Писмо до президента Барак Обама, съдържащо подозрително вещество, е получено вчера в пощенска служба, разполагаща със скенираща техника, предаде Ройтерс, като цитира Сикрит сървис - охраната на президента. Сикрит сървис уточни, че пощенската служба не е близо до Белия дом.

Сикрит сървис работи заедно с ФБР в разследването на случая, добавя Ройтерс.

По-късно телевизия Ен Би Си нюз съобщи, че писмото, изпратено до президента на САЩ, е реагирало положително на тестовете за рицин и е било изпратено от същия подател, който е изпратил писмо с рицин до сенатора от Мисисипи Роджър Уикър.

Писмото е било прихванато в разположено извън сградата на Белия дом съоръжение, което проверява входящата поща, и е било подложено на изследвания, заяви източник от Сикрет сървис. Писмото било "много сходно” с, изпратеното по-рано до сенатор Уикър, което е дало положителен резултат при първоначалните тестове за рицин.

Източникът на телевизията заявил, че секретните служби знаят кой е изпратил писмата, но засега не са извършени арести.

ФБР заяви, че между писмата и атентата в Бостън няма връзка, предаде Ройтерс. Пликът, адресиран до Обама, е бил незабавно отделен от останалите и изпратен в лаборатория за анализ от Сикрет сървис, добави ФБР.

"Само пълен анализ, извършен в акредитирана лаборатория, може да установи наличие на биологично вещество като рицин. В момента тези изследвания са в ход и обикновено отнемат между 24 и 48 часа," поясни ФБР.

По-рано бе съобщено, че писмото до сенатор Роджър Уикър е пуснато в Мемфис, щата Тенеси, и няма подател. Видът на плика не е будел подозрения, отровата е била засечена при рутинна проверка. Пликът не е стигнал до сенатор Уикър, каза пред журналисти шефът на демократите в Сената Хари Рийд.

Пощенската служба на Конгреса се намира извън Капитолийския хълм. През 2004 г- плик с бял прах, оказал се рицин, бе получен в канцеларията на тогавашния лидер на републиканското мнозинство в Сената Бил Фрист.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?