В Атина Ердоган даде за пример разбирателството си с Борисов

Българският премиер и турският президент откриват ремонтираната Желязна църква на 7 януари

В Атина Ердоган даде за пример разбирателството си с Борисов

Турският премиер Реджеп Ердоган даде за пример разбирателството с българския премиер Бойко Борисов по въпросите за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България по време на пресконференцията с гръцкия премиер Алексис Ципрас в четвъртък, предаде БТА. Ердоган беше на историческо посещение в Атина и стана първият държавен глава на Турция от 65 години насам, който посещава Гърция.

В изказването си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност в Западна Тракия, чиито права по думите му се нарушават системно. Гърция не признава наличието на "турска" общност в Западна Тракия.

Ердоган заяви, че не е справедливо и е в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Според турския президент е проблем и това, че властите в Гърция години наред отлагат строителството на джамия в столицата си.

Когато каза това Ердоган даде за пример разбирателството с българския премиер Бойко Борисов по въпросите за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

"В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия", заяви Ердоган.

Историческата визита на турския президент в Гърция започна със заявката му, че мирният договор от Лозана трябва да се ревизира, защото, по думите му, е остаряли не отговаря на новите реалности.

Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на договора, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати.

Критиките на Ердоган към гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат, подсили тази атмосфера, въпреки че Ципрас предложи на Анкара да открият нова страница в двустранните отношения, предаде още БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани