В авиокатастрофа загина министърът на отбраната на Еквадор

В авиокатастрофа загина министърът на отбраната на Еквадор

Първата жена министър на отбраната на Еквадор Гуадалупе Ларива загина снощи при сблъсък между два военни хеликоптера, предадоха световните агенции в четвъртък.

Военновъздушните сили потвърдиха, че 50-годишната Ларива и 17-годишната ѝ дъщеря са загинали при изпълнение на маневри на двата хеликоптера, заяви за Франс прес говорителка на президентството в столицата Кито. При сблъсъка са загинали и петима офицери. Катастрофата станала близо до американската база Манта, на брега на Тихия океан, намираща се на 275 км от Кито. САЩ използват активно военната база в Манта за борба срещу наркотърговците в тихоокеанския регион.

Спасителите вече са намерили телата на двама мъже и на девойката. Мястото на инцидента бе посетено от президента на Еквадор Рафаел Кореа..

Гвадалупе Ларива стана първата жена, заела длъжността министър на отбраната на Израел, на 15 януари 2007 г. Членуващата от 19 години в социалистическата партия на Еквадор Ларива е била дотогава университетска преподавателка п о история и география.

На 22 януари Гуадалупе Ларива съобщи, че няма да продължи действието на споразумението от 1999 г., по силата на което САЩ, освен за преден пост в борбата с наркотрафика в Пасифика, използват базата в Манта и срещу партизаните от марксистките Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят