В Австралия ще разстрелят 6 хил. кенгура

В Австралия ще разстрелят 6 хил. кенгура

Австралийската армия започна да избива 6000 кенгура, за да намали популацията им на територията на тренировъчна база край столицата, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА в петък.

Разстрелът, който разгневи природозащитниците, има за цел да предпази застрашените видове растения и насекоми на същата територия.

Миналата година протестиращи осуетиха убийството на значително по-малко кенгура - 400, на друг военен обект.

През нощта на 5 май цивилни стрелци, наети от министерството на отбраната, започнаха да обстрелват кенгурата в тренировъчния обект Маджура, където се предполага, че живеят около 9000 кенгура.

"Намаляването на тяхната численост има за цел да ограничи популацията до допустимите нива", заяви бригаден командир Брайън Доусън, който сравни мярката на министерството с действията на "отговорен земевладелец".

Предвижда се нощните разстрели да продължат до август.

Представители на природозащитни организации заявиха, че тази нощ ще започнат протестни действия в региона и се заканиха да не позволяват убийствата.

Мярката беше наложена след доклад на правителството, според който популацията на сивото кенгуру край Канбера е прекалено голяма, унищожава оскъдните тревни площи и по този начин заплашва застрашени видове насекоми и влечуги от изчезване.

През последните 20 години властите не бяха склонни да избиват кенгурата, които са обичан национален символ на Австралия, тъй като се опасяваха от обществено недоволство.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?