В болниците все още няма достатъчно маски, но Борисов вече се надява да зарежда ЕС

Той инспектира предприятие край Враца и призова Господ да помогне (Видео)

В болниците все още няма достатъчно маски, но Борисов вече се надява да зарежда ЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България участва в европейската поръчка за защитни облекла и дори предложи да се включи в нея и като доставчик. Във вторник той посети едно от българските предприятия за производство на защитни облекла във Враца, които са необходими за медиците и останалите служители на първа линия в борбата срещу коронавируса.

"Тече голяма европейска поръчка, в която България участва, ще предложа да се включим и с производство", каза Борисов, след като преди ден "Свободна Европа" цитира информация от брифинг на Европейската комисия, според която България не е пожелала да участва в обща поръчка на ЕС за медицински маски.

Въпреки че Борисов открои възможността България да зарежда ЕС със защитни облекла, все още правителството не може да осигури такива дори за лекарите, като това бе признато и от здравния министър Кирил Ананиев.

По болниците има напрежение, а по места лекари дори подават оставки. Както личните лекари, така и много от специалистите, не разполагат с адекватна защита.

Наличностите се разпределят приоритетно за болниците, където лекарите са в непосредствен контакт със заразно болни.

"Ще ги питам колегите, защото, ако с този капацитет се работи - 8 хил. до 10 хил. облекла, което казвате, да им изпратим сертификати, да видят, така че може и с производство да се включим в поръчката. Не само да чакаме някъде да се произведат и да се дадат, виждате, много компании в света не доставят поръчаните количества", каза Борисов.

По-късно от Министерския съвет съобщиха, че България е подала документи и участва в съвместната обществена поръчка на Европейската комисия за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване. 

Борисов е обсъдил темата и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Срокът за подаване на документите от държавите членки е изтекъл и в момента ЕК прави оценка на подадената информация и за нуждите на отделните държави за количества.

Борисов е информирал Урсула фон дер Лайен как чрез пренастройване на производствата си, български компании в момента произвеждат за лекарите и целия медицински персонал - водонепроницаеми защитни гащеризони и маски, сертифицирани по най-високите стандарти.

"Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обсъдиха възможността България да осигури наличност на защитни средства за други държави членки на ЕС след като задоволи нуждите на българския пазар. Междувременно България е в разговори с трети държави предвид липсата на достатъчна наличност в рамките на целия Европейски съюз за допълнително осигуряване на маски, защитни облекла и респиратори", съобщиха от МС.

Къде е проблемът?

От Министерския съвет обаче обясниха, че поради технически причини страната ни не е ратифицирала Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие.

"За тази цел е необходимо да разполагаме с автентична езикова версия на споразумението на български език, която може да бъде изготвена единствено от преводаческата служба на ЕК. До момента преводът не е готов", посочват от МС. 

Здравното министерство вече е предложило на Министерския съвет да одобри рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира възможно най-бързо.

" И Господ трябва да помогне"

"Помагаме си сами, за това и Господ трябва да ни помогне", добави Борисов по време на инспекцията в предприятието. 

Ръководството на предприятието демонстрира специални сертифицирани платове, които не пропускат въздух и вода. Близо 300 броя защитни облекла ще бъдат произведени днес, а 1600 броя – до края на утрешния ден. Ако държавата остане доволна от качеството им, ще поръча по-големи количества.

"Искам българските лекари, сестри и медицински работници да чуят и видят, че защитните облекла, които се произвеждат за тях, са най-добрите", каза Борисов.

От предприятието обясниха, че ползват платове, които са били предвидени за поръчка от Германия. Тя обаче е била отменена, за да може да се работи за българските нужди.

"До довечера каквото е готово, да се разкарва лекари, медицински сестри, санитари", разпореди се Борисов.

Той препоръча на шефовете на предприятието да осигури по-високи заплати за работниците и им предложи да си калкулират разходите в цената.

"Тези хора са ни работните пчелички и ни спасяват от криза", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?