В четвъртък ще има мирна демонстрация "за" Истанбулската конвенция

В четвъртък ще има мирна демонстрация "за" Истанбулската конвенция

Мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция се организира в четвъртък от 11 до 14 ч. пред Народното събрание.

Т. нар. Истанбулска конвенция на Съвета на Европа срещу домашното насилие и насилието срещу жени стана обект на политически спорове у нас през последните седмици след разпространена позиция от ВМРО, че въпросният договор създава предпоставки за легализиране на хомосексуалните бракове, изучаване на травестизъм в училище и предоставяне на бежански статут на "травестити от Иран".

Впоследствие срещу конвенцията се обявиха БСП и СДС с аргумент, че конвенцията съдържа спорни текстове. 8 министри гласуваха против конвенцията на заседанието на правителството, като основното им притеснение е определението за пол в конвенцията, според което определящи за пола са не биологичните характеристики на човека, а социално изградените роли, които се считат за подходящи за мъжете и жените. Министрите на външните работи и правосъдието Екатерина Захариева и Цецка Цачева пък обясниха, че конвенцията не противоречи на конституцията, а по част от текстовете, които са "несъвместими" с българското законодателство, ще се направят резерви. 

Демонстрацията пред НС в четвъртък - денят, в който у нас пристигат всички еврокомисари заради откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, се организира от "Алианс за защита от насилие, основано на пола" - обединение на организации, работещи за правата на жените и за защитата им от насилие, основано на пола, заедно с фондация "Асоциация Анимус".

"Ще изразим подкрепата си за ратификацията на Конвенцията, насочена към борба с насилието над жени и домашното насилие. Ще възразим срещу народните представители и партии, които подменят смисъла и текстовете на Конвенцията, както и отклоняват вниманието на хората от проблема с насилието над жени, който има огромни размери. Искаме България без насилие", коментират организаторите.

Предстои разглеждането на ратификацията на конвенцията в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България