В. "Ди Велт": Под въпрос е финансирането на АЕЦ "Белене"

Изграждането на оспорваната българска атомна електроцентрала в Белене е под въпрос, пише в понеделник германският вестник "Ди Велт", цитиран от БНР.

Българското правителство е затруднено в осигуряването на кредит за своя дял от 51 на сто, пише "Ди Велт" като се позовава на свои източници. Германската РВЕ е готова да поеме 49 процента и да осигури финансиране в размер на 1.3 милиарда евро. Общо за изграждането на АЕЦ "Белене", според изданието, ще са необходими 3.8 милиарда евро. Строежът на българската централа минава за един от най-важните и престижни проекти за шефа на РВЕ Юрген Гросман, припомня "Ди Велт".

Позовавайки се на свои източници, "Ди Велт" пише, че френската "Париба" поради финансовата криза е затруднена да намери финансови институции, които да поемат риска на сделката. От банката потвърждават интереса си към проекта "Белене", но няма да предоставят свои финансови средства, пише още германското издание и добавя, че българското правителство опитва въпреки съпротивата на опозицията да получи кредити за строежа на централата от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?