В два столични кабинета ще преглеждат безплатно за грип

В два кабинета в столицата ще преглеждат безплатно за грип, стана ясно по време на пресконференция в сряда по повод началото на информационната кампания „Спри грипа!”.

Специализираните кабинети ще бъдат във Военномедицинската академия и в двора на Инфекциозната болница в София. Те ще бъдат открити следващия вторник и ще работят денонощно.

Пациентите ще бъдат преглеждани за грип чрез безплатни бързи тестове, резултатите от които ще бъдат готови за 10 секунди.

Кабинетите се откриват в рамките на информационна кампания "Спри грипа!". На телефон 0700 10 107 желаещите могат да получат лекарска консултация за грипа. Основната цел на кампанията е да информира за сериозността на заболяването и начините за превенция и лечение.

Диагностицирането на грипа трябва да стане до 72-ия час, за да  може да бъде ефективно лечението му, обясни Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинската академия.

По думите му симптомите, които отличават грипа от обикновената настинка, са обща отпадналост, болки в мускулите и слепоочията, повишена температура. Характерно за грипа е и внезапното настъпване на болестта.

Мит е твърдението, че грипът е настинка и се лекува с топъл чай, каза проф. Иван Миланов, директор на болница "Св. Наум" в столицата. Той допълни още, че ако не се лекува, грипът може да доведе до тежки неврологични усложнения.

Споделяне

Още от България