В двора на Кремъл бе открита стара бомба

Находката е открита край археологически разкопки в двора на Кремъл

Авиобомба от Втората световна война е била открита в четвъртък в двора на Кремъл по време на строителни работи по полагане на хидроизолация на ската на Тайницката градина откъм страната на река Москва, съобщи ТАСС. Там в момента се извършват археологически разкопки.

Опасната находка е открита при изкопни работи на място, където в царските времена се намирал зимникът за съхраняване на продукти. При спазване на всички мерки за безопасност боеприпасът е бил отстранен от територията на Кремъл и обезвреден.

Заради инцидента за около час и половина е била спряна работата на намиращите се в региона археолози и журналисти.

Предполага се, че авиобомбата е от времето на бомбардировките над Москва през 1941 г., когато няколко бомби са паднали в арсеналското здание, загинали са няколко бойци от кремълския гарнизон.

Той не се е отразил върху работния график на президента Владимир Путин, каза говорителят му Дмитрий Песков. От съобщение на Кремъл обаче става ясно, че държавният глава въобще не е бил в Москва по това време. Той е провел работна среща с временния управилтел на Курганска област в подмосковската си резиденция Ново Огарьово.

Споделяне

Още от Свят